Bewoners Smalkalden vragen aandacht DNA voor woongebied
10 Dec 2012, 06:30
foto
Uit dit document blijkt dat Smalkalden al verkocht is. De overdracht moet op 18 december plaatsvinden.


De verkoop van Smalkalden aan een verkavelaar door Suralco, zorgt voor bestaansonzekerheid voor bewoners die daar langer dan twintig jaar wonen. De fractieleider van de Mega Combinatie, Ricardo Panka, kaartte deze kwestie aan in het parlement en bij president Desi Bouterse. Vandaag zullen ruim 200 mensen van Smalkalden een brief aanbieden aan assembleevoorzitter Jennifer Geerlings-Simons.

De bewoners hebben zich in 2008 verenigd in de stichting voor Zekerheid en Duurzame Ontwikkeling Paranam (Zedop). De stichting wil voorkomen dat Smalkalden wordt geveild door Suralco, zegt voorzitter Harmie Kertokarijo aan Starnieuws. Kertokarijo deelt mee dat er 150 gezinnen op het terrein wonen. De mensen om wie het gaat, waren werkzaam bij bauxietmaatschappij BHP Billiton, die uit Suriname is vertrokken. De bezittingen zijn overgedragen aan Suralco.

Rekenen op regering
“In 2008 is er onderhandeld met de Billiton. Er is positief buurtonderzoek geweest in 2009. Er zijn toen landmeters ingeschakeld om de percelen te meten en perceelkaarten te vervaardigen. Diverse keren hebben wij geprobeerd een goed gesprek te hebben met Suralco, maar er is nooit een reactie gekomen. Wij hebben via de media vernomen dat ons woongebied op de veiling verkocht wordt op 14 december. Dit is vreselijk”, merkt Kertokarijo bezorgd op.

Zedop heeft enkele voorstellen voor de regering op papier. De stichting wil dat de overheid dat gebied opkoopt en dan weer verkoopt voor de bewoners. Larenzio Sonodimedjo vertelt dat er een spoedvergadering is gehouden en unaniem is besloten om de protestactie te houden. “Wij hebben stukken waaruit blijkt dat Billiton toestemming aan een deel van de bewoners heeft verleend om daar te wonen. Het overgrote gedeelte van Smalkalden is onbewoond. Dat gedeelte willen wij niet. Wij willen slechts het bewoonde gedeelte”, legt Sonodimedjo uit.