Nationaal Certificeringsprogramma krijgt blijvend karakter
05 Dec 2012, 22:00
foto
Op de informatieavond over het NCP zijn er verschillende presentaties gehouden.


Het Nationaal Certificeringsprogramma (NCP)krijgt na drie succesvolle pilotprojecten een permanent karakter en wordt in januari 2013 gelanceerd. Veel geïnteresseerde bedrijven hebben zich op de informatiesessie van het ministerie van Handel en Industrie (HI) over het programma, direct voor deelname geregistreerd.

Het aantal plaatsen voor deelname is beperkt en de deadline voor registratie is gesteld op 31 december 2012. De trainingen van de kwaliteitsmanagers, die door de deelnemende bedrijven zelf worden aangewezen, zullen per 1 februari 2013 van start gaan en binnen zes maanden worden afgerond. Het is de bedoeling dat binnen een jaar de certificering van het bedrijf een feit moet zijn. Na de presentatie bestond de gelegenheid tot het stellen van vragen. Er blijkt grote belangstelling bij bedrijven te bestaan om gecertificeerd te worden. Zowel geregistreerde bedrijven als diverse belangenorganisaties waren aanwezig, zegt de voorlichting van HI.

Voldoen aan internationale eisen
Het Nationaal Certificeringsprogramma (NCP) heeft tot doel het opzetten, uitvoeren, en certificeren van diverse kwaliteitsmanagementsystemen voor de publieke en private sector.
Sharon Mac Donald van het projectteam wees erop dat bedrijven die willen exporteren zullen moeten voldoen aan de internationale eisen. Bedrijven die in de productie en/of dienstverlenende sector werkzaam zijn, zullen door een eigen bijdrage en incentive van de overheid in de gelegenheid worden gesteld hun bedrijf te doen certificeren.

Het NCP traint in verschillende componenten de kwaliteitsmanagers, zet het kwaliteitsmanagementsysteem op, voert dat uit en certificeert ook dat systeem. Bedrijven kunnen met hun certificatie aantonen dat zij voldoen aan een bepaald niveau van kwaliteit en/of voedselveiligheid. De standaarden, die in het NCP zullen worden opgenomen zijn: kwaliteits-, milieu-, veiligheid-, voedselveiligheids- en laboratoriumstandaarden.
Het stappenplan van het programma zal bestaan uit een fase van voorbereiding, uitvoering van het certificeringsprogramma, evaluatie en bijsturing.


Advertenties

Wednesday 24 April
Tuesday 23 April
Monday 22 April