Vier kunstenaars halen eindstreep Nola Hatterman Instituut
05 Dec 2012, 03:00
foto
Dakaya Lenz, Isan Corinde, Nehomia Lemmer en Sylvio Alatoe met hun diploma.


Bewegend op het ritme van een Chinees lied vestigt de gemaskerde jongedame de aandacht van de aanwezigen op zich. Met een dansoptreden werden de docenten aan het Nola Hatterman Instituut hulde gebracht door Nehomia Lemmer. Samen met Dakaya Lenz, Isan Corinde en Sylvio Alatoe heeft zij dinsdag haar diploma in ontvangst genomen. Het viertal studeerde op 13 november af aan het kunstinstituut.

De directeur van het Nola Hatterman Instituut, Rinaldo Klas, is erg ingenomen met de afgestudeerden: "Vier jaar geleden hadden 15 personen zich ingeschreven. Deze vier hebben tot het einde doorgezet. Ze hebben heel wat moeten doorstaan om nu hier te kunnen zijn". Ook docent Soeki Irodikromo is blij. Hij is van mening dat de samenleving dit viertal in de gaten moet houden en voorspelde dat het niet lang zal duren voordat ze samen met de 'groten' zullen exposeren.

Diverse talenten
Dakaya Lenz is afgestudeerd in decoratieve kunst waarbij kleuren en vormen de belangrijkste elementen zijn. Met haar werken is zij erin geslaagd een harmonieus en gebalanceerd geheel te creëren met vorm en kleur.
Nehomia Lemmer drukt haar emoties en ideeën liever uit in klei. Ze is dan ook afgestudeerd in boetseren, de eerste in de geschiedenis van 'Nola'. "Volgend jaar ga je samen met mij exposeren", voegde een trotse Irodikromo toe bij het uitreiken van haar diploma.

Sylvio Alatoe heeft met schilderen zijn diploma behaald. Verf, zand, schelpen, wortelen, en bladeren zijn slechts enkele van de elementen waarmee hij zijn gedachten tot uiting brengt. Kleuren helpen de emoties bepalen bij de abstracte werken van de kunstenaar uit Galibi, die op Commewijne woont.
Isan Corinde heeft met 'stilleven' getoond het diploma waard te zijn. De fantasie van de jonge kunstenaar van Brownsweg maakt dat voorwerpen als slippers en ventilatoren met houtskool en penseel in abstracte vormen overgaan en het geheel tot een dynamisch 'stilleven' verheffen. Corinde had tijdelijk afgehaakt maar met de steun van vrienden en familie heeft hij de draad weer kunnen oppakken. Corinde wil met kunst de mensen van zijn omgeving inspireren om hoger op te komen.

Enkele werken van de afgestudeerden werden nog voor de diploma-uitreiking al opgekocht. De kunstwerken zijn nog voor onbepaalde tijd te bezichtigen in het Nola Hatterman gebouw.

René Gompers
            video.gif video