Sunrice verscheept 3000 ton witte rijst naar Brazilië
02 Dec 2012, 08:00
foto
De rijst bestemd voor Brazilië wordt ingeladen.


Het rijstbedrijf Sunrice NV verscheept samen met twee andere rijstexporteurs 3000 ton witte rijst naar Itaqui, Brazilië. Directeur Harley Pahlad zegt aan Starnieuws dat de eerste verscheping, het pilotproject, succesvol was. Deze lading geschiedt in samenwerking met rijstmagnaat Ramadhin en Jaggernath uit Nickerie.

Pahlad merkt op dat de wereldmarktprijs van rijst aan het dalen is. Dit is minder prettig voor de exporteurs. “De prijs in Jamaica is met 10-15 US$ gedaald per ton. Aanvankelijk bedroeg de prijs 575 US$ per ton. Brazilië betaalt US$ 570 per ton. Maar, als de prijs verder omlaag gaat, gaan wij andere verschepingen naar Belem aanhouden en uitkijken naar andere mogelijkheden”, deelt Pahlad mee.

Pahlad benadrukt dat Brazilië ook van andere landen rijst of cargo afneemt. Zo is rijst uit India zelfs goedkoper dan die uit Suriname. De prijs wordt door de internationale markt bepaald. Ook buurland Guyana maakt goede vorderingen op dit gebied. Belangrijke exporteurs zijn Thailand, met circa 9 miljoen ton op jaarbasis en Vietnam. Naast Azië is de Verenigde Staten een grote exporteur. China is de grootste producent en consument van rijst en Thailand is de grootste exporteur.

Wanita Ramnath
Advertenties

Tuesday 23 April
Monday 22 April
Sunday 21 April