Dompig van OGS: Brazilianen werken voor Marrons
20 Nov 2012, 18:45
foto
Gerold Dompig, manager van de commissie Ordening Goudsector.


Gerold Dompig, manager van de commissie Ordening Goudsector (OGS), nodigt alle assembleeleden uit om ‘anytime’ met hem mee te gaan naar Lebi Doti voor een plaatselijke oriëntatie. Hij reageert hiermee uitspraken van A Combinatie/ABOP-parlementariër Walther Bonjanski en BEP-fractieleider Ronny Asabina.

De OGS-manager zegt aan Starnieuws dat "de hele illegaliteit wordt gekweekt door mensen uit de Marron-gemeenschap, die zelf niet in de mijn werken, maar wel een deel van de opbrengst innen. Ik heb een lijst met namen van zeker 20 inners, die meer dan 500 Brazilianen voor zich laten werken”.

Het fenomeen inner
De OGS-manager beschrijft het fenomeen inner. Op een dag komt een groep mensen met equipment om goud te delven in het binnenland. Uit het niets komt iemand, die uitlegt aan de groep, dat ze bezig is op de grond van zijn grootvader. Als gouddelvers willen werken, moeten zij hem een vast deel van de opbrengst per week betalen. De garimpeiro's die weten dat ze illegaal bezig zijn, betalen grif. De persoon die dat deel van de opbrengst ontvangt, wordt een inner genoemd. Volgens hetzelfde principe werken de spontaan opduikende ‘parkeerwachters’ in de stad.

Dompig vindt dat al het negatieve de Brazilianen in de schoenen wordt geschoven, terwijl het een probleem is dat niet op zichzelf staat. “Dit kan leiden tot rassenhaat en dat is niet goed. Men heeft er een probleem mee dat de eerste goudpas aan een Braziliaan is toegekend. Deze man is echter na zoveel weken oproepen, de eerste persoon geweest die zich heeft aangemeld. Daarenboven woont de man al langer dan 25 jaar legaal in Suriname, zijn papieren zijn dus in orde. Men moet zich beter laten informeren. Anytime kan men met ons mee naar de goudgebieden om het zelf te aanschouwen”, stelt Dompig.

Edward Troon

Friday 19 July
Thursday 18 July
Wednesday 17 July