Sunrice NV exporteert witte rijst naar Brazilië
24 Oct 2012, 04:00
foto


Sunrice NV, een rijstfabriek gevestigd in het district Nickerie, verscheept zes containers witte rijst naar Brazilië. Suriname heeft een overeenkomst lopen, waarbij op jaarbasis 10.000 ton rijst geëxporteerd kan worden naar het buurland. Het eerste gedeelte is dinsdag verscheept.

Voor directeur Harley Pahlad van Sunrice NV is dit een mijlpaal. Voor dit jaar zal hij de 10.000 ton niet halen. Er zal 2500 ton verscheept worden. Voor het komende jaar zal er goed gepland worden om de 10.000 ton te halen, indien de prijs realistisch blijft. Medio november zal een tweede lading naar Brazilië geëxporteerd worden. Deze lading zal volgens Pahlad samen met rijstmagnaat Ramadhin gevuld worden.

Markt bepaalt
Pahlad merkt op dat Brazilië ook van andere landen rijst of cargo afneemt. Zo is rijst uit India zelfs goedkoper dan die uit Suriname. De prijs wordt door de internationale markt bepaald. Het is niet zo dat Sunrice een betere afzetprijs heeft. Dit betekent dus niet dat rijstproducenten meer geld gaan ontvangen voor hun verkochte natte padie. Voor het komende seizoen wil Pahlad met collega’s samenwerken om zo de 10.000 ton te halen.

Brazilië had zijn aanbod aan Suriname om invoerrechtenvrij rijst te exporteren naar het zuiden van Brazilië verhoogd met 10 duizend ton per jaar. Suriname mag in het vervolg zonder extra invoerrechten te betalen 20 duizend ton rijst leveren. Het gaat hier om een aanbod dat al in 2003 door Brazilië is gedaan. Suriname geeft nu pas invulling hieraan.

Wanita Ramnath
Advertenties