Suriname valt terug op 'zakenlijst'
24 Oct 2012, 00:00
foto


Suriname is vier plaatsen teruggevallen op de lijst van ‘Doing Business 2013’. In het nieuwste rapport van de Wereldbank staat Suriname op de 164ste plaats, vorig jaar zat het land nog op plaatsje 160.

Over het algemeen is zakendoen in Suriname veel moeilijker geworden dan een jaar geleden, concludeert het rapport. Op acht van de tien thema’s waar de beoordeling op is gebaseerd, is Suriname teruggevallen of stabiel gebleven in vergelijking met 2012. Het verkrijgen van elektriciteit (39), het registreren van eigendom (171), de bescherming van investeerders (183) en het afdwingen van contracten (180) blijft stabiel.

De economieën zijn gerangschikt naar het gemak van zakendoen. In totaal zijn 185 landen onder de loep genomen, dus kan een economie tussen 1 en 185 worden geplaatst. Hoe hoger een land wordt geplaatst, hoe bevorderlijker de regelgeving is voor de start en voortgang van een plaatselijk bedrijf. De index gemiddelden van het land komen tot stand na een percentielscore van tien onderwerpen, die uit een groot aantal indicatoren bestaat. De noteringen voor alle economieën bestrijken data tussen juni 2011 tot en met juni 2012.

Singapore
Het beste land om zaken te doen is Singapore die de lijst van 2013 aanvoert, gevolgd door Hong Kong/China, Nieuw Zeeland, de Verenigde Staten van Amerika en Denemarken. De zesde tot en met de tiende plaats zijn voor Noorwegen, Groot-Brittannië, de Republiek Korea, Georgië en Australië. Het is de zeven achtereenvolgende keer dat Singapore de lijst aanvoert. Nieuwkomer op de top 10 is Georgië.

Nederland bezet de 31ste plaats, Guyana de 114de , Argentinië zit op nummer 124 en Brazilië op 130. Suriname staat er zelfs slechter voor dan Equatoriaal Guinea die twee plaatsen hoger staat op 162. Maar het land doet het beter dan Venezuela die op nummer 180 prijkt. Het slechtste land om zaken te doen is de Centraal Afrikaanse Republiek.

Hervormingen regelgeving
‘Doing Business 2013: Smarter Regulations for Small en Medium-Size Enterprises’ is de tiende editie van de Wereldbank. De afgelopen tien jaar hebben deze rapporten bijkans 2.000 hervormingen in 180 economieën op gang gebracht.

De belangrijkste bevindingen in het rapport dat gisteren is uitgegeven zijn dat Polen mondiaal de meeste hervormingen heeft doorgevoerd het afgelopen jaar en dat negen andere economieën op verschillende gebieden hun regelgeving hebben aangepakt, waardoor het gemakkelijker is geworden zaken te doen in die landen. Het gaat om Sri Lanka, Oekraïne, Oezbekistan, Burundi, Costa Rica, Mongolië, Griekenland, Servië en Kazachstan. Polen staat aan top van de verbeteraars omdat hij door vier institutionele hervormingen van de regelgeving door te voeren, het gemak van zakendoen heeft verhoogd. Zo is het makkelijker om eigendom te registreren, belasting te betalen, contracten af te dwingen en insolventie op te lossen.

Wereldwijd hebben 108 economieën in totaal 201 hervormingen van de regelgeving in 2011/12 doorgevoerd, waardoor het makkelijker wordt om zaken te doen zoals gemeten door 'Doing Business'. De wereldwijde hervormingen hebben zich gericht op het makkelijker maken om een nieuw bedrijf te starten, het verhogen van de efficiëntie van de belastingdienst en het vergemakkelijken van de handel over de landsgrenzen heen. Van de 201 hervormingen van de regelgeving in het afgelopen jaar, was 44% gericht op deze drie beleidsgebieden.
pdf-icon.gif DB13-full-report[1].pdf                
Advertenties

Saturday 20 April
Friday 19 April
Thursday 18 April