Ruim 75 boeren Saramacca geïnteresseerd in cassaveteelt
19 Oct 2012, 08:00
foto
Landbouwers tijdens de training over cassaveteelt in Saramacca.


Ruim 75 personen in het district Saramacca zijn geïnteresseerd in cassaveteelt. Zij zullen vandaag een tweedaagse training afsluiten over de mogelijkheden die er zijn om het product te telen en af te zetten. NV Innovation Agro Processing (IAP) is bezig een fabriek op te zetten bij Jan Starke Opleidingscentrum in het district Para. De oprichters Kamla Madho en Robert Power zullen US$ 1 miljoen investeren in dit project.

Assembleelid Mahinder Jogi ondersteunt als coördinator het cassaveteeltproject in Saramacca. Hij zegt aan Starnieuws dat cassaveteelt een enorme ontwikkeling kan betekenen voor de agrarische sector. De mensen die de voorlichtingsbijeenkomst hebben bijgewoond, zijn heel enthousiast. Zij worden vanaf het begin begeleid en zijn verzekerd van afzet van het product.

Geloof erin
Jogi heeft er geloof in dat het project kans van slagen heeft. De investeerders zijn serieus en zijn al begonnen met opzetten van de fabriek in Para. In Saramacca komt ook een deelfabriek, waarbij de cassave gedeeltelijk zal worden bewerkt. In Para zal de grondstof verwerkt worden tot eindproduct voor export. "De mensen zullen bijgestaan worden door de investeerders. Op de training is het bewerken van de grond tot beplanten, bemesten en onkruidbestrijding doorgelopen met de landbouwers. De mensen zijn erg geïnteresseerd in het project", zegt Jogi.

Vandaag zal de waterbeheersing, ziekten en plagen, de oogst, de volgende productie en documentatie worden behandeld. Na het theoretische gedeelte zullen de mensen op het veld worden getraind. Nagegaan zal worden hoe het Agrarisch Krediet Fonds aangesproken kan worden, zegt Jogi. Hij heeft ook voorgesteld om twee modelvelden te beplanten met cassave. Het gaat om zand- en kleigrond, waardoor de boeren kunnen zien hoe het in de praktijk aan toe gaat. De ondernemers hebben meegedeeld dat de fabriek een verwerkingscapaciteit van 30 ton cassave per dag heeft. De vraag naar cassavemeel en bijbehorende producten in de wereld is groot.
Advertenties

Tuesday 23 April
Monday 22 April
Sunday 21 April