IMF en Wereldbank plaatsen Europa onder vergrootglas
14 Oct 2012, 04:00
foto
Wereldbankpresident Jim Young Kim. (Foto: Wilfred Leeuwin)


Het Internationaal Monetaire Fonds (IMF) en de Wereldbank hebben Europa op de jaarvergadering van de afgelopen week in Tokyo, Japan behoorlijk de spiegel voorgehouden. De positie van het Europees blok wordt onzekerder.

Europa heeft grote economische problemen, waarvoor hij al jaren geen oplossingen kan vinden en worstelt hij met financiële crises, waarvan het uitzicht niet hoopgevend is. De toon in Tokyo was dan ook dat Europa wat zijn positie in het international gebeuren betreft of met duidelijke oplossingen moet komen of een toontje lager moet gaan zingen. Het IMF en de Wereldbank vrezen dat als er geen antwoord wordt gevonden op het Europa vraagstuk, dit blok de hele wereld in een economische afgrond met zich zal meesleuren.

Schijnbaar machtig
President Gilmore Hoefdraad van de Centrale Bank van Suriname, die deze bijeenkomst in Tokyo heeft bijgewoond, legt aan Starnieuws uit dat de houding van de rest van de wereld niet plotseling is gekomen. Volgens hem is het belangrijk het standpunt in een context te zien van een wereld die aan het veranderen is en waar Europa eigenlijk niet is meegegaan met de verandering.

“Instituten als het IMF en de Wereldbank zijn in 1944 opgericht. De wereld van toen was anders, de economie van de landen en die van de wereld is allang niet meer hetzelfde als toen, maar het belangrijkste in deze kritiek is dat de posities in de wereld zijn veranderd”, legt Hoefdraad uit. Hij heeft zelf jaren gewerkt bij het IMF en zegt dat de gebeurtenissen in Europa niet alleen verrassend werken, maar ook effect hebben op de rest van de wereld.

Machtsverschuivingen
Wereld instituten als het IMF, de Wereldbank, investeringsgroepen en andere financiële instellingen zijn het beu dat het schijnbaar machtige Europa die positie ondanks zijn problemen wil blijven behouden. “Europa blijft vechten om die positie te behouden, terwijl hij zijn eigen problemen niet aankan en ook niet de hervormingen in de wereld, zoals het machtsvraagstuk.” Hoefdraad verwijst hiervoor naar recente statistieken van de IMF- vergaderingen die in april dit jaar in Washington zijn gehouden.

Ook IMF-directeur, Christine Lagarde en president Jim Young Kim van de Wereldbank hebben tijdens een plenaire zitting in Tokio, zonder Europa daar bij de naam te noemen, de machtsverschuivingen die zich in de wereld hebben plaatsgevonden benadrukt. Beiden hebben gepleit voor veranderde machtsverhoudingen en hervormingen binnen hun instituten. Dat IMF-directeur Christine Lagarde als Europeaan (zij is Franse en voormalig minister van Financiën van Frankrijk), op deze manier de zaak benaderd, is voor Hoefdraad niet vreemd. “Wanneer je aan het hoofd staat van zo een organisatie die verantwoordelijk is voor de wereldeconomie, moet je de taal spreken van het instituut. Lagarde heeft onder andere gezegd dat het IMF voortaan een instituut moet zijn waar meer zeggenschap wordt gegeven aan ook niet-rijke landen en er meer gelijkheid moet zijn.

Bedreiging wereldeconomie
Hoefdraad geeft als voorbeeld dat sommige Europese landen binnen instituten met een eigen quota of aandelen pakket meer macht en zeggenschap hebben dan landen die nu behoren tot opkomende grootmachten zoals China, Brazilië en India. “Neem bijvoorbeeld een klein Europees land als Luxemburg die meer aandelen heeft dan een sterkere economie als die van Argentinië die nu een groei meemaakt. Nederland en België en nog andere Europese landen hebben hun eigen zetel binnen het IMF. Europa komt wel steeds met kleine oplevingen, maar structureel en als blok kan hij het niet aan. Andere landen zijn echt bereid hun positie in te nemen”, legt de bankpresident uit.

Het blijven voortbestaan van de Europese economische onzekerheid, de problemen met vooral Griekenland en de hele crisis, zien de landen nu als een bedreiging voor de wereldeconomie. De teruggang van de Chinese economie van tussen de 11 en 13% naar 8% wordt aan de Europese crisis toegeschreven. De bezuinigingsplannen van Europa die steeds luider klinken, kunnen volgens Hoefdraad een effect hebben op de hele wereld.

Op de vrijdag gehouden meeting voor centrale bankpresidenten heeft met name Israël aangedrongen dat het tijd is de positie van Europa snel en duidelijk vast te stellen. Volgens hem is zekerheid dringend vereist en kan de wereldeconomie niet met lapmiddelen worden behandeld.

Wilfred Leeuwin
Advertenties