Governor Hoefdraad: Indexering lonen grootste fout
14 Oct 2012, 00:00
foto
Bankpresident Gilmore Hoefdraad in Tokyo, Japan waar hij de jaarvergadering van het IMF en de Wereldbank heeft bijgewoond.


De regering zal de grootste fout maken sinds haar aantreden als zij toegeeft aan de roep van de vakbeweging om lonen en pensioenen te indexeren. “De grootste fout die welke regering dan ook zou begaan”, zegt governor Gilmore Hoefdraad van de Centrale Bank van Suriname (CBvS) in een exclusief interview aan Starnieuws in de marge van het IMF-vergadering in Tokyo, Japan.

De regering is de vorige week gesprekken begonnen om het loon van ambtenaren te verhogen. Met name de Bond van leraren (BvL) en de Federatie van Organisaties van Leerkrachten in Suriname (FOLS) vinden dat loonsverhogingen gekoppeld moeten worden aan het inflatiecijfer (indexering) van het Algemeen Bureau voor de Statistiek (ABS).

Overeenkomst met sociale partners
Hoefdraad vindt dat inflatie een vraagstuk is waarbij iedereen in het land is betrokken en door iedereen wordt gedragen. “Het kan dus onmogelijk dat de vakbeweging de totale inflatiecorrectie voor zichzelf mag opeisen. Dat gaat ten koste van de overheid en het bedrijfsleven. In het geval van de ambtenaren gaat het zeker aan de productiviteit gaan liggen”, zegt Hoefdraad. Hij legt uit dat niet alleen voor de vakbeweging, maar ook voor de overheid de prijzen zijn gestegen. De inflatie treft dus ook anderen dan de vakbeweging. “Het is te vaak gebeurd dat elke opleving in de samenleving vertaald wordt naar salarisverhoging in het ambtenarenapparaat en dat is niet te dragen.”

De enige manier om de inflatie onder controle te krijgen is volgens de bankpresident het samen dragen van offers door alle sociale partners. Hij vindt dat er zonder meer een vertaalslag zal moeten plaatsvinden. “Niemand heeft het erover dat er geen salarisverhoging moet komen. De vraag is wel op welk niveau en als de overheid het kan dragen.

Consensus
Hoefdraad stelt voor om te voorkomen dat er bedreigingen en angst zijn voor stakingen die het productieproces en vooral het onderwijs kunnen stagneren, de sociale partners - de overheid, vakbeweging en het bedrijfsleven - aan het eind van elk jaar, een pact sluiten en vaststellen wat de economie wel of niet aan loonsverhogingen kan dragen. Dit zal in consensus moeten gebeuren en zal de rust hierdoor worden gegarandeerd.

In die overeenkomst kan een procentuele loonsverhoging worden afgesproken, maar niet een indexering. “Zo kan je de economie ook beter organiseren en kan de Centrale Bank betere prognoses maken over de inflatie’, stelt Hoefdraad. Hij benadrukt dat elke waarschuwing hierover niet zomaar wordt gegeven, maar dat er een reëel gevaar bestaat als er over deze kwestie niet goed wordt nagedacht.

Wilfred Leeuwin
Advertenties

Friday 19 April
Thursday 18 April
Wednesday 17 April