NV Luchthavenbeheer nu belast met veiligheid Zorg & Hoop
12 Oct 2012, 14:25
foto
De veiligheid op vliegveld Zorg en Hoop is opgevoerd.


NV Luchthavenbeheer zal vanaf vandaag voor de veiligheid zorgen op vliegveld Zorg & Hoop. Van het Bureau Nationale Veiligheid (BNV) wordt de 'Luchthavenveiligheid' en 'Passagiersscreening' overgenomen. BNV is vier maanden geleden door een crisissituatie begonnen aan het opvoeren van de veiligheid op de luchthaven.

In juni werden twee Franse militairen door illegale Braziliaanse goudzoekers gedood. Gevreesd werd dat de bende was uitgeweken naar Surinaams grondgebied. BNV trad op door passagiers en vracht uit het binnenland op Zorg & Hoop te screenen.

Versnelde uitvoering
De maatregel om het goederen- en personenverkeer naar het binnenland te controleren was allang nodig maar werd door de toen ontstane situatie versneld. De luchtvaartbedrijven reageerden heel positief op de verscherpte veiligheid. Mark Karg van het BNV is tevreden over de medewerking van de vliegmaatschappijen. "Maar wij hadden vanaf het begin al aangegeven dat wij er maar tijdelijk zouden zijn. Vanaf de eerste dag hebben we systematisch gewerkt aan terugtrekking en vandaag is het zover dat we ons met een gerust hart kunnen terugtrekken".

Met de overname van de taken van het BNV op Zorg & Hoop zal NV Luchthavenbeheer het werkveld vergroten. Deze dienst is ook verantwoordelijk voor de vliegveiligheid op het Johan Adolf Pengel Luchthaven.
"Het veiligheidsaspect op Zorg & Hoop zal aan de internationale standaarden moeten voldoen. Daarom zullen nog enkele investeringen gepleegd moeten worden", zegt Edwin Heuvel, projectleider Veiligheid. Er moeten nog enkele typen scanners en andere controle apparaten aangeschaft worden.

Moderniseren
Thelma Douglas, directeur van Transport, Communicatie & Toerisme voegt eraan toe dat behalve de veiligheid ook de luchthaven wordt aangepakt. "Het is hoog tijd dat Zorg & Hoop zich gaat moderniseren. We komen er niet onderuit, wij voeren al internationale vluchten uit".

Er zijn plannen voor een centrale ruimte waar passagiers zich moeten aanmelden en waar de vrachtcontrole zal plaatsvinden. Alvast wordt begonnen aan het vernieuwen van de omrastering.

René Gompers