IMF en Wereldbank toe aan historische hervormingen
12 Oct 2012, 13:00
foto
De governor van de CBvS (links) en medewerking William Orie. Achter minister Adelien Wijnerman van Financiën in Tokyo. (Foto: Wilfred Leeuwin)


Het Internationale Monetair Fonds (IMF) en de Wereldbank zijn toe aan historische veranderingen. Algemeen directeur van het IMF Christine Lagarde en Jim Yong Kim president van de Wereldbank hebben dat tijdens een plenaire vergadering van de beide organisaties in Tokyo/Japan onomwonden benadrukt.

Waar Lagarde vindt dat het IMF ondanks zijn successen te complex is, bureaucratisch en bang om fouten te maken, is Yong Kim van mening dat de Wereldbank een totaal andere rol moet krijgen in de wereldeconomie. De Wereldbank president zegt dat de focus meer gericht moet zijn op armoedebestrijding en voorspoed nastreven voor landen die gebukt gaan onder de vele economische bedreigingen in de wereld.

Nieuwe focus
De plenaire sessie was onderdeel van de jaarvergadering van de beide internationale instituten. In hun toespraak tot monetaire autoriteiten, governors en ministers van de lidlanden, hebben Lagarde en Yong Kim, gesteld dat het IMF en de Wereldbank toe zijn aan een nieuwe focus om antwoord te geven op onder andere de financiële crisis, het ondersteunen van landen met een zwakke economie en antwoord vinden op globale vraagstukken zoals klimaatverandering.

Suriname participeert aan deze IMF/Wereldbank jaarvergadering met een delegatie onder leiding van governor Gilmore Hoefdraad van de Centrale Bank van Suriname (CBvS) en minister Adelien Wijnerman van Financiën. Journalist Wilfred Leeuwin van Starnieuws participeert op uitnodiging van het IMF in een journalistenprogramma dat is gekoppeld aan de jaarvergadering die duurt tot en met 15 oktober.

Grote veranderingen
Volgens Lagarde zijn de hervormingen waarvoor zij pleit een must. “Als we onze wereld bekijken, zien we dat er grote veranderingen zijn opgetreden in vergelijking met toen we het IMF hebben opgericht”, zegt zij. Volgens de IMF directeur zijn, demografische veranderingen, verschuivingen van economische machten en de communicatie en technologische ontwikkeling de belangrijkste hervormingen die hebben plaatsgevonden.

Yong Kim zegt dat de Wereldbank zich zal moeten transformeren van een geldvoorzieninginstituut naar een bank die antwoorden vindt op wereldvraagstukken. “In onze wereld hebben mensen gemeen dat zij hopen op een betere toekomst. We hebben de antwoorden daarop nog niet, maar we moeten die antwoorden met elkaar wel zien te vinden”, zegt Yong Kim.

Belangen
De toespraken van Lagarde en Yong Kim worden door de verschillende delegaties van de landen, elk met een eigen bril bekeken. De uitspraken van de beide instituten worden afgewogen tegen het belang en de macht die landen of blokken zoals Europa hebben op de wereldeconomie. Een Europees delegatielid zei in een reactie aan de internationale media er niet van overtuigd te zijn dat de voorgenomen hervormingen van het IMF en de Wereldbank als ingrijpende maatregelen, op dit moment haalbaar of zelfs nodig zijn. Op de jaarvergadering staan overigens twee sessies gepland over de rol van Europa en de Verenigde Staten in de wereldeconomie.

Yong Kim zegt dat het andere gezicht van de Wereldbank onder andere gericht moet zijn op groei van de private sector, ondernemerschap, en het creëren van banen. Lagarde pleit voor meer betrokkenheid en het toelaten van landen in besluitvormingsinstituten van het IMF. Zij heeft de financiële wereld in Tokyo opgeroepen voor een grotere eenheid, minder bureaucratie en politieke belangen. “De crisis heeft ons veranderd. We hebben een nieuw gezicht nodig, nieuwe manieren van denken. De steunpilaren van het toekomstige IMF hebben hun werk gedaan, maar ze zijn steunpilaren van het verleden en waren neergezet voor ons om te doen wat onze oprichters wilden dat we voor ze deden. Het IMF zal een betrouwbare adviseur moeten zijn, betere samen werken, maar cruciaal is dat het IMF het imago krijgt een instituut te zijn dat eigendom is van een wereld waarin alle landen zich thuis voelen”, zei Lagarde.
Advertenties