Marrondag ingeluid met 'prodo waka-loop'
09 Oct 2012, 20:00
foto
Deelnemers zingen en dansen bij het monument op het Plein van 10 oktober 1760. (Foto: Ranu Abhelakh)


“Den man lon, ala den man lon…”, zingen de mannen en vrouwen die lopen in de prodo waka, georganiseerd door de ‘Stichting 10 oktober 1760’. Marronvertegenwoordigers van alle stammen nemen enthousiast deel aan de loop onder leiding van Thomas Joekoe, kapitein van het dorp Manjabon aan de Cotticarivier.

De prodo waka is precies om 17.00 uur begonnen bij Njun Combé. Het is een levende illustratie van de in het verleden gevoerde strijd. De vrouwen dragen kalebassen op het hoofd met kokosnoten, rijsthalmen en korte stengels suikerriet erin. Enkele hebben een knoop in hun pangi gemaakt, dat mag alleen wanneer men ten strijde trekt. Lopend door de Johan Adolf Pengelstraat, klinkt het geluid van de drums steeds luider naarmate de stoet de Henck Arronstraat nadert.

“Ala den man un kon nyan kwo kwo, ala den gaanwan un kon nyan kwo kwo, ala den wenti un kon nyan kwo kwo...”, zingen en dansen de deelnemers minutenlang met het gezicht naar het monument op het Plein van 10 oktober 1760. Uiteindelijk wordt de loop via het Onafhankelijkheidsplein vervolgd naar de Palmentuin. De avond wordt ingevuld met het optreden van verschillende muziekgroepen, maar de vuurdans is komen te vervallen. Op verschillende plaatsen zijn er activiteiten. De officiële viering vindt plaats in het district Para.

Edward Troon
Advertenties

Thursday 25 April
Wednesday 24 April
Tuesday 23 April