Verkoop van nieuwe technologie in Pikin Slee
05 Oct 2012, 08:00
foto
Marion Doekoe demonstreert het zonnepaneeltje en lamp. Met deze stroomspanning kan helaas geen mobieltje worden opgeladen. (Foto: Ranu Abhelakh)


Pikin Slee, met meer dan 3000 inwoners, behoort tot de grote Marron dorpen aan de Boven-Suriname rivier. Het dorp huisvest het eerste en enige Saramaccaans Museum van Suriname. In het oudste deel van het dorp staat de winkel van Marion Doekoe. Marion verkoopt van haargespen tot ‘sopi’ én sinds vorig jaar lampen die werken op zonne-energie. Ze heeft al meer dan 63 lampen verkocht, “den suma lobi eng, den kan bezuinig tapu na karsinoli fu na kokolampu”.

De onderneemster demonstreert de lamp aan Starnieuws. Zij pakt een zonnepaneeltje ter grootte van haar hand van de buitenwand en koppelt de lamp eraan. “Té yu gebruik eng zuinig, a kan hori 12 yuru stroom”, vertelt Marion. Haar klanten gebruiken de lampen overal. Thuis als binnenverlichting en in het bos om de weg te vinden. De aanschafprijs van haar eerste bezending ligt rond SRD 135.

Sommige mensen klagen over deze hoge prijs, “den taki dati a diri, ma den wani eng. Den aksi fu more bigi wan ook tu”. De vraag naar deze alternatieve energie is groot en Marion verkoopt haar lampen ook aan mensen van omliggende dorpen.
Peace Corps Suriname heeft haar ogen gericht op Marion. “Deze vrouw is niet eerder betrokken geweest bij een van onze projecten maar toont eigen initiatief en wij willen verder in haar investeren”, zegt Lenny Teh, directeur Programming & Training. Hij legt uit dat het Peace Corps samenwerkt met zes particuliere Surinaamse bedrijven die deze producten verkopen, als Guguplex Technologies.

Energiebron belangrijk
De Peace Corps vrijwilligers, identificeren dorpelingen die interesse tonen in deze betaalbare hernieuwbare energieproducten. “Wij trainen deze ondernemende dorpelingen of organisaties in het gebruik van zonne-energie en brengen hen in contact met de producenten van de energieproducten.” De vrijwilligers informeren de dorpelingen ook over klimaatsverandering.

Het gebruik van zonne-energie en de bewustwording van klimaatsveranderingen, zijn onderdeel van het Peace Corps ‘Community Economical Development’ programma. “Je kunt geen ontwikkeling hebben als je geen energiebron hebt”, vindt Teh. De doelgroep bestaat uit ondernemers, scholen, gemeenschapsorganisaties en winkels. Zo zijn dertien ondernemingen eerder in aanmerking gekomen voor gesubsidieerde zonnepanelen via ‘Energy and Climate Partnership of the Americas (ECPA) Small Grants Program’. Het Amerikaans ministerie van Buitenlandse Zaken ondersteunt dit programma, dat door Peace Corps vrijwilligers met de Anton de Kom Universiteit van Suriname uitgevoerd wordt.

Edward Troon
Advertenties

Friday 19 April
Thursday 18 April
Wednesday 17 April