Kries Ramkhelawan geeft uniek verjaardagcadeau
02 Oct 2012, 02:00
foto
Kries Ramkhelawan overhandigt exemplaren van zijn bhajan bundel aan mevrouw Ausan die via Stiching Saathi de boeken verder zal uitdelen aan de kindertehuizen Sanatan Dharm en Arya Dewaker.


De veelzijdige Surinaamse artiest Kries Ramkhelawan is vandaag 54 jaar. Het bijzondere aan zijn jaardag is dat hij geen cadeautjes verwacht, maar die zelf verdeelt.

Kries heeft een bundeling van bhajans (stichtelijke liederen) vanaf 1930 gemaakt onder de titel ‘Saathi Bhajan Sangrah.’ De populaire zanger maakt niet alleen zijn eigen muziek, maar componeert en schrijft ook. In het boek zijn 276 bhajans, kirtans en mantra’s opgenomen, waarvan velen bekend zijn uit Bollywoodfilms.

Kries wil het boek met een oplage van 500 zo wijd mogelijk verspreiden en roept elke religieuze instelling, school, gezelschap en elk individu met interesse voor bhajans en/of de Hindostaanse cultuur op, deze op te halen. Het boek is gratis, maar wie toch wat wil geven, kan ervan verzekerd zijn dat het geld ten goede komt aan muzieklessen voor kinderen in Uitkijk.

Innerlijke rust en harmonie
Geboren in Saramacca zette hij vanaf zijn achtste jaar zijn eerste wankele schreden in de voetsporen van zijn vader, de bekende zanger/muzikant Rampersad Ramkhelawan. Een van zijn vele bewonderaars, Widjai Sardjoe, directeur-eigenaar van de vastgoedmaatschappij Intervast Suriname, heeft het boek gesponsord. Sardjoe noemt bhajans een bron van innerlijke rust en evenwicht binnen de positieve en negatieve vibraties die ons omringen. “Wie ’s morgens bhajans zingt, mag rekenen op een mooie middag en een gezegende avond. Bhajans helpen ons om harmonie te bereiken en te onderhouden binnen families en de gemeenschap.”

Het boek ‘Saathi Bhajan Sangrah’ mag gerust gezien worden als een literair monument en encyclopedie van de universele Indiase religieuze en spirituele muziek vanaf 1930. Kries Ramkhelawan heeft er een nieuw hoofdstuk mee toegevoegd aan zijn toch al zo rijke artistieke oeuvre. De jarige is al begonnen aan een boek met liederen (ruim 250!) uit zijn eigen carrière.
Advertenties