Film Ida Does over Anton de Kom wint juryprijs
01 Oct 2012, 20:30
foto


De documentaire van filmmaker Ida Does 'Peace, memories of Anton de Kom', is op het Trinidad & Tobago Filmfestival 2012 in de prijzen gevallen. Zij won de prijs voor 'best short film'.

Regisseur Does zegt erg blij te zijn dat zij door deze film 'het verhaal van de historisch persoon Anton de Kom bredere bekendheid heeft kunnen geven. Zij koos ervoor het leven van De Kom te laten vertellen door zijn kinderen, allen tachtigers.

Baanbrekend werk
Anton de Kom (1898-1945) is onder andere bekend om zijn baanbrekend boek 'Wij Slaven van Suriname' en om zijn antikoloniale acties in Suriname. "In mijn films ben ik op zoek naar het menselijke gezicht en de emotie. Dit historische familieverhaal zit zowel vol heldendom als tragiek. De prijs zie ik ook als een eerbetoon aan de nagedachtenis van deze unieke en dappere Surinamer." Does en haar filmcrew filmden ook de plek in Duitsland, waar De Kom als gevangene van de Nazi's uiteindelijk stierf. Dat leverde indrukwekkende beelden op.

De prijs voor 'best short film 2012' is toegekend door een internationale vakjury, bestaande uit Manoj Barpujari (filmcriticus en journalist uit India), Gabriella Hezekiah (schrijver en docent aan de University of the West Indies, St. Augustine, Trinidad), en Christian Sida-Valenzuela (directeur van de Vancouver Latin American Film Festival). De jury noemde de documentaire 'een ontroerend portret van de Surinaamse schrijver en antikoloniale activist'. Het jaarlijkse Filmfestival in Port of Spain beleefde dit jaar zijn grootste editie met meer dan 120 films. Hiermee is het een van de grootste filmfestivals in het Caribisch gebied.

Eerder viel Does op het Filmfestival in Port of Spain in de prijzen met haar documentaire film 'Mi a no Mi-Trefossa' (2009) waarvoor zij een eervolle vermelding kreeg. Op het Africa in the Picture Filmfestival in Amsterdam sleepte zij de publieksprijs in de wacht. De regisseur, wiens wieg in Paramaribo stond, is bezig met een documentaire over de dichter en Nobelprijswinnaar Derek Walcott (St.Lucia).

Wednesday 22 May
Tuesday 21 May
Monday 20 May