Coronie vraagt stopzetting vergunningen zandafgravingen
21 Sep 2012, 09:00
foto
De oude schelpput in Coronie is verworden tot een kunstmatige rivier van bijkans 6 km lang en 20 tot 30 m breed.


De parlementariërs, district- en ressortraadsleden, hebben districtscommissaris (dc) Harold Sijlbing gevraagd om de illegale schelp- en zandafgravingen in het Coppenamegebied een halt toe te roepen. De dc heeft donderdag een brief gericht aan minister Jim Hok van Natuurlijke Hulpbronnen, waarin gevraagd wordt om voorlopig geen vergunningen voor zandafgravingen te verstrekken.

Sijlbing zegt aan Starnieuws dat het milieu van dat gebied behoorlijk aangetast is. “De mensen kunnen niet meer aan landbouw doen, want de gebieden lopen steeds onder water. De opgegraven rijkdommen komen Coronie niet ten goede, maar worden uit het district weggedragen. We hebben geen enkel voordeel hieraan”, deelt Sijlbing mee. Hij vertelt dat Nimos binnenkort een rapport hierover zal uitbrengen. Volgens de dc is de schade zo groot dat iedereen het kan zien. Het rapport zal deskundige adviezen bevatten en de diverse mogelijkheden zullen bekeken worden.

Parlementariër Remie Tarnadi (Mega Combinatie/NDP) merkt op dat dit probleem al jaren speelt. Hij heeft dit onderwerp vaker in het parlement aangekaart, maar de illegale praktijken gaan onverkort door met alle gevolgen van dien. “Vrijwel het hele gebied kampt met wateroverlast, veroorzaakt door afgravingen en veel landbouwgrond is hiermee ook voorgoed verdwenen. Op dit moment zijn er twee concessionarissen, van wie eentje inactief is. Hun concessies vervallen in 2013.

Wanita Ramnath


Advertenties

Wednesday 24 April
Tuesday 23 April
Monday 22 April