Containers met eerste leermiddelen voj en vos aangekomen
17 Sep 2012, 08:00
foto
Een Minov-delegatie zondag op de Nieuwe Haven. (Foto: Minov)


Dertien containers met leerboeken, bestemd voor de eerste klassen van voj- en vosscholen, zijn zondagavond aangekomen in de haven. De boeken voor de overige leerjaren en het basisonderwijs moeten nog arriveren. Het ministerie van Onderwijs en Volksontwikkeling (Minov) heeft met acht Nederlandse uitgevers contracten getekend voor levering van de leermiddelen.

In het komende schooljaar zal gebruik worden gemaakt van de vernieuwde lesmethodes. Het Minov verwacht dat de leerprestaties hierdoor zullen worden verbeterd. Het gaat om boeken voor de vakken Engels, aardrijkskunde, maatschappijleer, bedrijfseconomie, scheikunde en wiskunde.

Geestelijke revolutie
Een voorselectie van de leermiddelen is drie maanden terug op een leermiddelenbeurs aan leerkrachten van het VOJ- en VOS-onderwijs gepresenteerd. Het materiaal is bestudeerd en is aangegeven wat gewijzigd moest worden naar de Surinaamse situatie. De leerkrachten zullen door de uitgevers getraind worden in het gebruik van de nieuwe lesmethodes.

Humphrey Bergraaf lid van de Taskforce praat van een historisch moment. “Dit is de vrucht van een geestelijke revolutie”, beschreef hij het moment gisteravond op de Haven. Na 50 jaar wordt zo een verregaande ingreep gepleegd in het onderwijs, meldt het Minov in een persbericht.

Deze week distributie
Om de leerboeken tijdig op de scholen te krijgen, begint de distributie deze week. De ‘Commissie Vervanging Leermiddelen’, die belast is met de distributie zal afspraken maken met schooldirecteuren voor de levering van de leermiddelen. Er komt een ophaal- en distributieplan, waarbij de oude boeken uit de magazijnen van scholen gehaald moeten worden. De opgehaalde boeken en de oude voorraad van het Minov zullen op milieuvriendelijke manier worden weggedaan.

Meer dan 80% van de huidige leermiddelen is verouderd en is niet meer te vinden bij de uitgever. Dit blijkt uit een overzicht van de boekenlijsten van alle scholen op alle niveaus. Er is een groot tekort aan leerboeken en wordt continu gekopieerd. Het Minov zegt dat in het onderwijs worden bar slechte kopieën van boeken gemaakt en als men hiermee doorgaat, kan de Staat miljoenenclaims verwachten van de uitgevers.