Coronie trekt hard aan decentralisatieproces
13 Sep 2012, 01:00
foto
Districtscommissaris Harold Sijlbing (foto: DLGP)


Het decentralisatieproces in Coronie zal een flinke vaart krijgen. Er moet een inhaalslag worden gepleegd. Districtscommissaris Harold Sijlbing gaat de uitdaging aan. In een onderhoud met het projectteam ‘Decentralisatie’ onder leiding van Bas Ahmadali, verzekerde Sijlbing dat hij hieraan zal trekken. “Efu sibibusi no kir' mi, dan san na fini alen?”, merkte hij op. Hiermee gaf hij aan voor hetere vuren te hebben gestaan.

Het projectteam heeft de stand van zaken rondom de decentralisatie doorgenomen en harde afspraken gemaakt om de achterstand in te lopen. “Hierdoor komt Coronie ook op het niveau van de andere districten, die in de race zijn om eind december de Level-2 te halen”, zegt Ahmadali aan Starnieuws. Coronie heeft intussen voldaan aan de technische eisen voor Level 1.

Voorwaarden
Coronie beschikt over een eigen districtsfonds, maar dit is niet operationeel. Ahmadali legt uit dat daarvoor nodig is het pakket van voorzieningen behorende tot level 2. De districtsraad (dr) moet de handleiding Bevolkingsparticipatie en Communicatie goedkeuren en besturen van alle organisaties moeten zijn geregistreerd als een vaste bevolkingsparticipatiestructuur bij het opstellen van ontwikkelingsplannen. Ook moet de bevolkingsparticipatie-unit ingericht en operationeel zijn, evenals de civieltechnische dienst.

Deze stappen kunnen pas ondernomen worden wanneer de ruimtes gerenoveerd zijn en de opzet van een one-stop-service balie is voorbereid, terwijl het personeel voorzien moet zijn van de nodige handleiding, computers en trainingen. Het Districts Management Team (DMT) krijgt specifieke trainingen om het district goed te kunnen besturen, beheren en om voor een evenwichtig ontwikkeling te kunnen zorg dragen. Het DMT moet samen met de regionale organen en de bevolkingsparticipatiestructuren een meerjarendistricts strategisch en ontwikkelingsplan (2014-2020) opstellen. Dit komt neer op een maatschappelijk akkoord met het volk van Coronie, zoals bedoeld in het Ontwikkelingsplan 2012-2016.

Krachtige leiding
Ahmadali is ervan overtuigd dat Coronie de stappen die gezet moeten worden, zal kunnen realiseren. Hij vindt dat Sijlbing een krachtige leider is en in staat is op korte termijn level 2 te halen. Dit zal Coronie hoger op de ladder van decentralisatie plaatsen. Vanaf januari 2013 komt Coronie als volledige beleidsmaatregel in de begroting van Regionale ontwikkeling en krijgt kwartaalgewijs contante overmakingen van overheidsmiddelen naar het districtsfonds. Ook eigen belasting en niet-belastingmiddelen komen in het fonds.

Voorts mag het DMT volgend jaar een proefproject uitvoeren om 'zelfstandigheid' te kunnen bewijzen om werken voor te bereiden, bestekklaar te maken, openbare aanbestedingen te houden, werken te kunnen gunnen en te doen uitvoeren. Ook komt Coronie dan in aanmerking voor financiering van een eigen samen met de bevolking voorbereide meerjaren ontwikkelingsplan. Level-1 (2011) plus level 2 (2012) plus met succes uitvoeren van een proefproject (2013), stellen Coronie in staat om per 2014 een eigen Ontwikkelingsplan te realiseren. Maar eerst hard werken. Ahmadali merkt op dat de wettelijke certificatie van level 1 eerst in orde moet worden gemaakt, anders zijn alle inspanningen voor niks. Het ministerie van Regionale Ontwikkeling doet er alles aan om de certificering deze maand mogelijk te maken.

US$ 300.000 geïnvesteerd
Er is veel geïnvesteerd in Coronie bij de uitvoering van de level 1 voorzieningen, die resulteerden in de algehele renovatie en uitbreiding van het districtscommissariaat, met name de opzet van de nieuwe afdeling Districts Financiën en Planning met een moderne financiële administratie, onder leiding van districtsadministrateur, Ashna Ramdhan.

Buiten de level-eisen, ter versterking van het bestuursapparaat een multifunctioneel decentralisatiecentrum voorbereid, waarin de dr zal zijn gehuisvest met eigen griffie. Capaciteitsversterking van de districtsraad en het districtsbestuur door RO met ondersteuning vanuit het decentralisatie-projectbureau is in het vooruitzicht gesteld. In de komende maanden wordt vanuit het projectbureau en RO ruim US$ 300.000 geïnvesteerd. Districtscommissaris Sijlbing en zijn team zijn erop voorbereid. De projecten liggen gereed om per direct in uitvoering te gaan. Ahmadali vindt het prijzenswaardig dat Sijlbing initiatieven onderneemt om de bouwvoorzieningen zoveel mogelijk in eigen beheer en met volksbijdrage uit te voeren, zodat met de beschikbare middelen veel meer kan worden gerealiseerd.
Advertenties