Surinamers tonen hun mooiste zijde
21 Jan 2010, 10:45
foto


Surinamers, jong en oud, hebben massaal gedoneerd aan Haïti, die hartverscheurend is getroffen door de aardbeving. Al heel gauw werden acties op touw gezet om te helpen. Het leed in Haïti is nauwelijks te bevatten. Zo iets verschrikkelijks gaat ieders voorstellingsvermogen te boven. Dan besef je opnieuw hoe dankbaar wij in Suriname moeten zijn met de weelde en welvaart die wij hebben.

Natuurlijk kunnen veel dingen beter georganiseerd worden maar onze kleine klachten wegen niet op tegen de onmenselijke taferelen die Haïti meemaakt.
Het is bemoedigend en hoopgevend om te zien hoe Suriname collectief het hart heeft geopend voor de getroffenen van de ramp in Haïti. Het heeft ons geraakt en wij willen helpen. Hulpverleners stonden meteen klaar om te gaan naar het getroffen land. Alle mogelijkheden zijn bekeken. De Surinaamse Luchtvaart Maatschappij werd benaderd voor de luchtverbinding.

Particuliere ondernemers nemen het heft in handen. Er wordt gebotteld water ingezameld. Digicel hield een sms actie, waar duizenden gevolg aan gaven. De marathon inzamelactie van het Surinaamse Rode Kruis via radio en televisie leverde ruim een miljoen SRD op.

De Surinaamse koren geven een concert in Anthony Nesty Sporthal. Het koor van het Opleidingsinstituut voor Leraren componeert een lied, waarvan de opbrengst van de cd-verkoop bestemd is voor Haïti. De regering doneert namens het land 1 miljoen US dollar.

Suriname geeft massaal en toont zich onvoorwaardelijk solidair met het volk van Haïti. Er is onbaatzuchtig gegeven, want wij hebben genoeg om anderen te helpen. De mooiste kant van Suriname is niet alleen de geweldige natuur en de prachtige cultuuruitingen. De mooiheid van ons land zou haar glans verliezen zonder een volk dat schittert van medemenselijkheid.

Nita Ramcharan

Friday 13 December
Thursday 12 December
Wednesday 11 December