Suriname en Ecuador gaan intensief samenwerken
19 Jul 2012, 06:00
foto
De ministers Ricardo Armando Patiño Aroca van Ecuador en Winston Lackin wisselen documenten uit.


Suriname en Ecuador hebben hun voorgenomen samenwerking op verschillende gebieden woensdagmiddag bevestigd met het tekenen van een Memorandum of Understanding. Minister Winston Lackin van Buitenlandse Zaken en zijn Ecuadoraanse collega Ricardo Armando Patiño Aroca zeggen dat nu concreet afspraken gemaakt kunnen worden.

“Het is een formeel overleg instrument dat ons in staat stelt om wat is afgesproken ook te doen”, zegt Lackin. Naast de samenwerking met elkaar is het de bedoeling dat Ecuador ook zijn afzetmarkt vergroot binnen de Latijns Amerikaanse regio en in de Caricom.

Samenwerkingsgebieden
De landen hebben de intentie om in eerste instantie samen te werken op de gebieden onderwijs, toerisme, handel en de landbouw. Dit jaar nog worden verschillende missies vanuit naar elkaar toegestuurd om technische afspraken te maken en de samenwerking inhoud te geven. Op 11, 12 en 13 september zal Suriname deelnemen aan een vergadering over toerisme ontwikkeling. Deze wordt gehouden in Ecuador. Minister Falisi Pinas van Transport Communicatie en Toerisme (TCT) zal ook aanwezig zijn.

Ook in de mijnbouwsector zal gekeken worden naar mogelijkheden om samen te werken. Volgens Lackin heeft Ecuador veel ervaring in contracten en deals sluiten met multinationals. Minister Jim Hok van Natuurlijke Hulpbronnen heeft dan ook bijgezeten bij de gesprekken hierover. Hij zal binnen twee maanden naar Ecuador afreizen om daar gesprekken te voeren. Armando Patiño Aroca zegt dat Ecuador een goede bloemenexport heeft waar Suriname van kan leren. Ook zal gekeken worden naar de productie van aardolieproducten.

Zuid-zuid relatie
Beide bewindslieden hebben gisteren op een gezamenlijke persconferentie gezegd dat hun samenwerking past binnen het beleid van de landen in Zuid-Amerika en het Caribisch Gebied om te zoeken naar alternatieve markten om producten af te zetten en te importeren. Dit als alternatief voor de vaak duurdere Europese en Amerikaanse markten.

Lackin meent dat de landen hebben ingezien dat het belangrijk is dat de zuid-zuid relaties worden aangescherpt. Dit bewustzijn is vooral te danken aan de crisis die Europa en de Verenigde Staten meemaken.
Suriname bekleedt vanaf 1 juli 2013 het voorzitterschap van de Unie van Zuid-Amerikaanse Staten (Unasur) en zal stage lopen op het secretariaat van de Unasur dat in Ecuador is gevestigd.
Advertenties