Suriname krijgt eigen brandweer academie
11 Jul 2012, 20:00
foto
Consultant Hubert Rampersad biedt het opleidingsplan van het Korps Brandweer Suriname aan minister Edward Belfort. (Foto: Raoul Lith)


Binnen vijf maanden tot een jaar zal het Korps Brandweer Suriname (KBS) beschikken over een professionele opleiding. Een eigen brandweeracademie waar een bachelor of master diploma kan worden gehaald. Hubert Rampersad die als consultant samen met de afdeling Opleidingen van het KBS aan het plan heeft gewerkt, zegt dat de brandweeracademie een exportproduct kan worden waar buitenlanders, zeker uit de regio, aan kunnen studeren. Het opleidingsplan is vandaag aangeboden aan minister Edward Belfort van Justitie en Politie.

Bij de brandweer komt er veel meer bekijken dan met een brandweerslang weten om te gaan”, zegt Mario Wijngaarde hoofd Opleidingen van het KBS. Belfort en brandweer commandant Cecil Waal, toonden zich bij de presentatie van het opleidingsplan tevreden en trots dat dit kan worden gerealiseerd.

Onderwijs belangrijk
“Het is de hoogste tijd dat het KBS gaat beschikken over een eigen opleiding. Deze moet gericht zijn op de Surinaamse situatie en inspelen en meegaan met de internationale trends”, zegt Waal. Hij hoopt dat er dan ook een einde komt met het overnemen van opleidingen en programma’s uit andere landen. “Het eigen karakter van het Surinaamse korps moet tot uiting komen in de opleiding”, zegt de brandweercommandant.

Volgens Belfort gaat het hier om een bijzonder goed plan dat volle ondersteuning zal krijgen van het ministerie om het opleidingsinstituut op te zetten. “Hiermee zal het korps op een professionele wijze de gemeenschap van dienst kunnen zijn. Zonder onderwijs zal het niemand lukken op een adequate wijze te functioneren in de maatschappij”, meent Belfort. Ook het nieuwe oefenplan heeft zijn goedkeuring. Hij hoopt dat het de gemeenschap verder mag dienen.

Legio mogelijkheden
De justitie minister zegt dat met dit plan de brandweer een geliefd werkterrein zal worden voor jonge mannen, omdat het perspectieven biedt voor een zekere carrière. De bewindsman maakte van de gelegenheid gebruik nogmaals jongeren in de samenleving op te roepen niet op het verkeerde pad te gaan. Met de nieuwe ontwikkelingen bij de brandweer zullen er legio mogelijkheden komen voor een goede baan in deze branche.

Rampersad heeft bij de aanbieding van het opleidingsplan een overzicht gegeven van hoe de opleiding is opgebouwd en hoe de verdere ontwikkeling zal zijn. Eerst wordt gestart met een opleiding bestaande uit vier modules van elementaire opleiding. Het gaat hier om een theoretisch en praktisch officiersopleiding. Het vervolgtraject is een bachelor of masters diploma halen aan de brandweeracademie. Volgens de wetenschapper is er gezorgd voor kwalitatieve en hoogopgeleide docenten. Voor de academische fase zal een traject worden afgelegd met het ministerie van Onderwijs en Volksontwikkeling, de Anton de Kom Universiteit van Suriname, het bedrijfsleven en andere hoge opleidingsinstituten.
Advertenties

Wednesday 24 April
Tuesday 23 April
Monday 22 April