Caribisch Gebied kijkt naar het Zuiden
10 Jul 2012, 22:00
foto


De eurocrisis en de toenemende invloed van landen als China en Brazilië hebben ertoe geleid dat het Caribisch Gebied verder kijkt dan zijn traditionele handelspartners. Hij verwacht ook dat Europa geleidelijk aan de geldkraan voor ontwikkelingshulp zal dichtdraaien.

Premier Freundel Stuart van Barbados riep dit weekend op om meer dan in het verleden de banden met bevriende landen in het zuiden aan te halen. Hij deed zijn oproep na de jaarlijkse top van de Caribische gemeenschap (Caricom). Caribische leiders zijn het erover eens dat de tijd rijp is om de kwetsbare positie van de regio inzake handel en klimaatsverandering te herbekijken en op zoek te gaan naar nieuwe strategische bondgenoten.

"De wereldeconomie ondergaat snelle en structurele veranderingen. Vandaag wordt de groei aangestuurd door nieuwe economische centra, waaronder landen die geografisch dichtbij liggen zoals Brazilië, of waarmee we historisch sterke banden hebben zoals China", zei de Guyanese president Donald Ramotar. "Onze regio moet daarop inspelen door dichter aan te leunen bij deze landen en door elders op zoek te gaan naar voordelige bilaterale relaties", voegde hij eraan toe.

Beslissingen Beijing
Premier Kenny Anthony van St Lucia zegt dat zijn half jaar als Caricom-voorzitter zal gebruiken om het buitenlandbeleid beter op de huidige realiteit af te stemmen. Die realiteit is bijvoorbeeld dat de wereldwijde groeiverwachtingen hoofdzakelijk zullen afhangen van de beslissingen die in Beijing worden genomen. Hij merkt op dat China in de komende jaren zal uitgroeien tot de grootste economie en een absolute grootmacht. Het is dus logisch dat het Caribisch Gebied in die richting kijkt. Daarnaast bieden ook Latijns-Amerika en Afrika kansen voor het gebied op het vlak van handel, toerisme, technologie en onderwijs.

De nieuwe richting die het Caribisch Gebied wil inslaan, is ook ingegeven door de problemen binnen de Europese Unie. Caricom-secretaris-generaal Irwin La Rocque vreest dat sommige Caribische landen geen geld meer zullen ontvangen uit Europa voor dringende ontwikkelingsprojecten. "We zijn er ons van bewust dat Europa zelf met een ongeziene economische crisis kampt. Het continent zal nooit meer het oude zijn. We mogen dus niet naïef zijn over de gevolgen die deze crisis zal hebben voor de toekomstige hulp uit de Europese Unie", stelt Anthony.