Voorarrest bende Piet Wortel verlengd
02 Jul 2012, 12:00
foto
Rechtbank Rotterdam


De drugsverdachte Piet Wortel en de vier voornaamste bendeleden blijven aangehouden. De Rotterdamse rechtbank stemde in met het verzoek van officier van justitie Jirko Patist vroeg het voorarrest te handhaven. Volgens het Openbaar Ministerie gaat het om verdenkingen van zeer ernstige feiten. De verdachten zouden onder leiding van Piet Wortel jarenlang vele duizenden kilo’s cocaïne hebben gesmokkeld.

Op Piet Wortel na vroegen alle verdachten, allemaal van Surinaamse komaf, aan de rechtbank of hun voorlopige hechtenis kon worden geschorst. Marcel Haenen, journalist bij NRC Handelsblad, woonde de zitting bij. Hij zegt aan Starnieuws dat de verdachten persoonlijke omstandigheden aanvoerden om naar huis te mogen.
De mannen zeiden dat ze thuis onmisbaar waren voor de opvoeding van de kinderen.

Alleen vakantiereisje gemaakt
"Mijn hele leven staat op zijn kop alleen maar omdat ik een vakantiereisje heb gemaakt met mijn vriend Piet Wortel’’, klaagde verdachte Frank U. De in Barcelona wonende verdachte Mengalvio W. (Menkie) beklemtoonde niets met drugs van doen te hebben. Hij leeft naar eigen zeggen van de kaartverkoop van tickets bij FC Barcelona. Menkie is tien jaar geleden in Barcelona gaan wonen omdat hij bevriend is en familie is van een bekende voormalige Surinaamse profvoetballer die bij FC Barcelona triomfen vierde. "Ik ben juist naar Barcelona verhuisd om weg te lopen van dit soort dingen’’, zei hij, doelend op de drugshandel.

Hoofdverdachte Piet Wortel zei te hopen dat "het onderzoek sneller gaat zodat de waarheid naar boven komt’’. De rechtszaak werd op de publieke tribune gadegeslagen door een grote groep vrienden en bekenden van de verdachten, vertelt Haenen.
De verdachten werden op 3 april in Barcelona opgepakt. Er zijn huiszoekingen in verschillende landen gedaan, onder andere ook in Suriname. Het gaat om een grensoverschrijdende operatie. De Rotterdamse rechtbank kondigde aan op 28 september verder te gaan met de behandeling van de strafzaak.