Doebay: ‘President van Nickerie’ wil mij vernietigen
20 Jun 2012, 16:40
foto
Laksmienarain Doebay


Officier van Justitie Roy Elgin heeft vandaag een voorwaardelijke straf van zes maanden geëist tegen ex-districtscommissaris (dc) Laksmienarain Doebay. Hieraan verbindt hij een proeftijd van drie jaar. Doebay zei op de zitting dat hij niet wilde sjoemelen “daarom heeft de president van Nickerie mij willen vernietigen”. Hij doelde met deze uitspraak op NDP-parlementariër Rashied Doekhie.

Doebay ontkende niet dat hij Glenn Hiralal heeft geslagen. De familie Salarbaks heeft bezwarende verklaringen afgelegd tegen de toenmalige districtscommissaris van Nickerie. Hiralal had zijn auto van de sloperij van Salarbaks doorverkocht, zonder hiertoe toestemming te hebben. Hij kwam de man daar tegen en heeft hem toen geslagen en onder schot gehouden. Doebay zei dat hij uit zelfverdediging heeft gehandeld. Vier getuigen hebben verklaard dat de dc eerst heeft geslagen.

Slachtoffer
“Ik ben nu slachtoffer geworden van goed handelen. Omdat ik zaken die door mijn vroegere vriend, “de president van Nickerie” aan mij zijn gevraagd niet heb willen uitvoeren, heeft hij Glenn Hiralal op 5 juli 2011 aangezet om aangifte tegen mij te doen over het geval dat zich op 1 juli 2011 heeft afgespeeld. Alleen omdat ik niet heb willen sjoemelen en stelen op het commissariaat heeft ‘de president van Nickerie’ mij helpen vernietigen”, zei Doebay.

De beklaagde voerde aan dat hij en Hiralal al afgesproken hadden om de zaak onderling te regelen. Doekhie zegt aan Starnieuws dat “Doebay ziek en gefrustreerd is. Hij staat terecht niet omdat ik heb zou hebben aangezet om te sjoemelen. Hij heeft iemand met een kabel afgeranseld en onder schot gehouden. Ik heb hem toch niet gestuurd om die man te slaan”, stelt Doekhie. Hij merkt op dat de toenmalige dc nog door hem beschermd is totdat het Openbaar Ministerie met een tenlastelegging kwam voor poging tot doodslag.

Niets doen voortaan
Elgin zei dat volgens de getuigenverklaringen er geen reden voor Doebay was om zichzelf te verdedigen en geweld toe te passen. Op grond daarvan heeft hij zes maanden voorwaardelijk met een proeftijd van 3 jaar geëist. De raadsman van Doebay, Irwin Kanhai voerde aan dat de dc in zijn functie hulpofficier van justitie was. In die hoedanigheid is er een feit tegen hem gepleegd en heeft hij de persoon op heterdaad betrapt. Volgens Kanhai stroken de verklaringen van de getuigen niet met het doktersvisum. Zijn cliënt ondervindt reeds een jaar schade aan zijn imago. Ook de andere raadsman John Moerahoe vraagt zich af of er werkelijk geen complot is tegen de gewezen dc van Nickerie.

Doebay zei in zijn laatste woord dat hij uit deze zaak heeft geleerd “dat al wat men tegen jou doet, jij niets terug mag doen. Ik zal dat onthouden en eenieder die wat tegen mij doet, ik zal niets terug doen, dat is het veiligste”. Rechter Alida Johans doet op 18 juli uitspraak.

Saturday 23 June
Friday 22 June
Thursday 21 June