Rio plus verworden tot Rio min
20 Jun 2012, 15:10
foto


“De toekomst begint met de beslissingen van vandaag” kopt een grote muurschildering in de straten van Rio de Janeiro. Maar de 49 pagina’s tellende ontwerptekst met de titel ‘The Future we Want’, is ronduit teleurstellend zo zeggen verschillende zakelijke organisaties en ngo’s.

Verschillende maatschappelijke organisaties tonen openlijk hun teleurstelling over het document waar de regeringsleiders vanaf vandaag mee aan de slag gaan op de VN-top over duurzame ontwikkeling in Rio de Janeiro. Onderhandelaars uit meer dan 190 landen gingen akkoord met de ontwerptekst. Drie dagen lang zullen de regeringsleiders zich hiermee bezig houden.

Het uiteindelijke document schrapte een fonds van US 30 miljard dollar dat een groep van ontwikkelingslanden (de G77) had voorgesteld om de overgang naar een groene economie te financieren. Ook ontbreekt een concrete omschrijving van doelstellingen inzake duurzame ontwikkeling (SDG’s), die de Millennium Development Goals (MDG’s) moeten vervangen na 2015.

Bijna tot niets verplicht
"De (de herziene tekst) is zeer teleurstellend .... Er is geen visie, geen geld en geen engagement," zegt Lasse Gustavsson, hoofd van de Rio+20 delegatie van WWF International. "Rio+20 moest gaan over het leven, over de toekomst van onze kinderen en kleinkinderen. Het moest gaan over bossen, rivieren, meren, oceanen, voedsel, water en de continuïteit van de energievoorziening". In plaats daarvan hebben twee jaar van voorbereidend werk geleid tot een lang document, dat tot bijna niets verplicht, concludeert hij.

Ook Kiara Worth die de VN in Rio vertegenwoordigt voor een groep kinderen en jongeren, noemt "dit document een grote teleurstelling. Er is geen ambitie en weinig verwijzing naar de planetaire grenzen waarmee we geconfronteerd worden", zegt Worth. "De stem van het maatschappelijke middenveld en van de toekomstige generaties blijft ongehoord. We moeten dit Rio – (min) 20 noemen, want we gaan duidelijk achteruit."

Zeer ongelukkige boodschap
"Het wetenschappelijk bewijs is duidelijk. We zullen wereldwijd een grote inspanning moeten leveren op het vlak van wetenschap en technologie om te voldoen aan de grootste uitdaging die de mensheid ooit heeft gezien", vindt Steven Wilson van de International Council for Science, een ngo die de wetenschappelijke instellingen en verenigingen vertegenwoordigt. "Ik begrijp niet waarom het document niet voorziet in een hoofdstuk over wetenschap. Dit geeft een zeer ongelukkige boodschap."

"We hebben een fundamenteel ondeugdelijk economisch systeem. Wij van het maatschappelijke middenveld hadden gehoopt dat regeringen deze realiteit zouden erkennen, maar dan doen ze niet", zegt Jeffery Huffines van Civicus, een alliantie voor burgerparticipatie gevestigd in Johannesburg, Zuid-Afrika . "Het maatschappelijk middenveld is op zoek naar een evenwichtige economie die planetaire grenzen respecteert en streeft naar het welzijn van alle mensen. In plaats daarvan kregen we 49 pagina's concepten zonder enige verplichtingen of doelstellingen om daarmee vooruit te komen", voegt hij eraan toe.

"Voor mij, als Amerikaanse staatsburger, is het heel duidelijk dat ons kiesstelsel is omgekocht door het bedrijfsleven, door Wall Street. En dat is waarom onze politici niet van plan zijn om het huidige economische systeem aan te vechten", zegt een zeer teleurgestelde Huffines.
Advertenties

Tuesday 23 April
Monday 22 April
Sunday 21 April