Zaak vier doden kan nu niet naar Amerikaanse Commissie
19 Jun 2012, 16:30
foto


Het is niet mogelijk voor burgers en organisaties om rechtstreeks zaken voor te leggen aan het Inter Amerikaanse Hof voor de Rechten van de Mens. Eerst moeten alle mogelijkheden in eigen land uitgeput zijn voordat de zaak van de vier personen die omgekomen zijn in de politieactie, voorgelegd kan worden aan de Inter Amerikaanse Commissie voor de Rechten van de Mens.

Mensenrechten expert Margo Waterval zei maandagavond op een lezing van de Organisatie van Gerechtigheid en Vrede dat mensen schermen met zaken die helemaal niet kloppen. 'Allied Collective' is van plan Suriname internationaal aan te klagen. Waterval zegt dat dit niet mogelijk is. Eerst moet in eigen land geprocedeerd worden. Pas als alle stappen gevolgd zijn of als het niet mogelijk is een zaak in eigen land aan te brengen, kan gestapt worden naar de Amerikaanse commissie.

Indien de Commissie de zaak accepteert, wordt een brief geschreven naar de regering die drie maanden te tijd heeft om te antwoorden. Indien blijkt dat de zaak in eigen land niet kan worden onderzocht, legt de Commissie de case voor aan het Inter Amerikaanse Hof van de Rechten van de Mens.
Advertenties