Olmberg: Er is markt voor zonne-energie
17 Jun 2012, 08:00
foto
Markus Theobald (links) en Orlando Olmberg bij hun showroom. (Foto: René Gompers)


Het woonkamertje wordt verlicht door enkele helder brandende lampen. Een 32 inch plasma televisie geeft de levendige kleuren van een videoclip weer. Het geluid staat op zacht maar het kan wel luider verzekert een jongeman met de afstandsbediening in de aanslag. Een kleine freezer draait op volle toeren, klaar om voedsel te bewaren voor lang termijn. Aan de wand is zichtbaar een elektrische installatie. Deze is niet aangesloten op het netwerk van de EBS.

Alles onder dit 'hutje' in de showroom draait op zonne-energie. Guguplex Technologies S.A.C. heeft zaterdag zijn hoofdkantoor en shop geopend aan de Henck Arronstraat 188. Het bedrijf verkoopt en installeert zonnepanelen. Er is nu ook zonne-energie te koop in Suriname.

Binnenland grote doelgroep
Orlando Olmberg, mede-eigenaar van de zaak, zegt dat er markt voor zonne-energie is en dat de grootste doelgroep in het binnenland zit. "De mensen daar beschikken niet over een 24-uurse stroomvoorziening. Ze hebben gemiddeld vijf uren per dag stroom van de overheid." Voor meer stroom zijn ze afhankelijk van dure diesel voor de generatoren die ook voor herrie zorgen.

"Wij bieden een duurzamer, milieuvriendelijker en een gezonde oplossing", verzekert Olmberg. Ook in gebieden in en rond Paramaribo die niet voorzien zijn van stroom wordt deze oplossing aangeboden. Met enkele landbouwers op Reeberg wordt proef gedraaid bij het ecologisch verantwoord planten. Ook voor veeboeren gaat een wereld van mogelijkheden open.

Springplank regio
Guguplex Technologies, opgericht door de gebroeders Theobald, is een bedrijf dat zich specialiseert in zonne-energie en installatie van zonnepanelen. Zij verhandelen ook bijproducten zoals batterijen en speciale LED lampen. De onderneming heeft zaken in Kenya en Nigeria. "In Suriname is bijgevoegd 'S.A.C.' (South America and the Caribbean) omdat het bedrijf vanuit Suriname gaat distribueren naar de rest van Zuid-Amerika en het Caribisch gebied", verduidelijkt Markus Theobald. Met Guyana zijn er al contacten gelegd om het binnenland daar van stroom middels zonne-energie te voorzien.

Het kleinste zonnepaneel, ter grootte van een A4, kost inclusief de installatie SRD 900. Het grootste paneel, 1.5 meter breed en 3 meter lang, inclusief installatie kost SRD 13.000. "De aanschaf ligt aan de hoge kant maar binnen een jaar kun je de voordelen al merken. Je bespaart niet alleen op dure brandstof maar merkt ook hoeveel mogelijkheden deze vorm van energie te bieden heeft aan vooral de kleine ondernemer", stelt Theobald potentiële klanten gerust.

Samenwerken
Het bedrijf werkt samen met NGO's en de Godo bank om mensen in staat te stellen een installatie aan te schaffen. "Wij willen samenwerken met de EBS en graag een aanvullende rol spelen in de stroomvoorziening die nu door gebrek fluctueert", noemt Olmberg een voornemen van het bedrijf.

Samen met de universiteit wil de ondernemer ook onderzoeken hoe de energievoorziening te optimaliseren. Aan de plannen van de overheid om het binnenland van stroom te voorzien wil Guguplex Technologies S.A.C. een 'paneeltje' bijdragen en hoopt heel gauw aan de regering enkele plannen te mogen presenteren.

René Gompers
Advertenties

Saturday 20 April
Friday 19 April
Thursday 18 April
Wednesday 17 April