Boeren moeten zich aan inzaaiperiode houden
28 May 2012, 12:00
foto


De landbouwers moeten zich aan de vastgestelde inzaaiperiode van 15 mei tot 15 juli houden. Dit zegt voorzitter Bramdew Rampadarath van de Vereniging van Padie Producenten (VPP) aan Starnieuws. Door zich niet aan de gestelde inzaaiperiode te houden, lopen de boeren grote risico’s. Dat is volgens Rampadarath het geval geweest in Wageningen, waar de landbouwers grote verliezen hebben geleden.

Rampadarath verwacht dit seizoen een hogere inzaai. Dit zou liggen aan de incentive die de boeren nog moeten ontvangen. Alle registraties en formaliteiten zijn al rond en het wachten is op de uitbetaling. De landbouwers zijn bezig met de natte grondbewerking. Rampadarath benadrukt dat Badresein Sital, coördinator van het Rijstorgaan, grote plannen heeft en het beleid met alle belanghebbenden heeft uitgestippeld. “Voor de rijstsector is er veel op komst, maar in dit stadium kunnen we ons nog niet uitlaten over alles. Er zijn structurele oplossingen in de maak”, meent Rampadarath.

Risico's
Sital deelt mee dat wanneer de boeren zich niet houden aan de inzaaiperiode, ze dan problemen voor zichzelf zoeken. Wordt er buiten de vastgestelde periode ingezaaid, dan valt de oogsttijd in de regentijd. Daarnaast lopen de rijstplantjes allerlei ziektes op. Sital hoopt dat elke boer zich aan de vastgestelde periode houdt, zodat ze gunstig kunnen oogsten en bespaard blijven van ander ongerief.

Harrinanan Oemraw, voorzitter van de Surinaamse Padieboeren Associatie, vindt juist dat de rijstsector alleen nog door een donor gered kan worden. Ook verwacht hij een lagere inzaai, omdat volgens hem de boeren tot aan hun nek in schulden zitten. Een aantal landbouwarealen van Wageningen gaat op de veiling. Oemraw hoopt dat het niet zover komt, dat Suriname zelfs tot import van rijst zal moeten overgaan.

Wanita Ramnath
Advertenties

Wednesday 24 April
Tuesday 23 April
Monday 22 April