Boeren Van Hattemweg leren organisch telen
27 May 2012, 06:00
foto
Mevrouw Gisaidoebe ontvangt het certificaat uit handen van Cromwell Crawford, directeur van IICA en stafmedewerker IICA, Stanley Oosthuizen.


Boeren aan de Van Hattemweg in het district Wanica zijn getraind om landbouwgewassen organisch te telen. Stichting Ontwikkeling Rurale Gemeenschap (SORG) heeft hen geleerd om geen gebruik te maken van 'blauwe korrels' en pesticiden voor de teelt van groenten.

Loes Trustfull, voorzitter van de SORG, zegt aan Starnieuws dat de boeren meegedaan hebben aan een pilot project. Deze groep is samengebracht onder de naam 'Gotong Rojong'. De gedachte erachter is dat ze samenwerken om voor gezond voedsel te zorgen. Ook de mogelijkheden voor export worden bekeken.

Serie trainingen afgesloten
De pilotgroep heeft een intensieve serie trainingen gekregen, die afgesloten is met een certificaat. De laatste training richtte zich op het maken van organische mest (vloeibaar en vast), het certificeringsproces voor organische producten, ziekten en plagen: hoe voorkom je ze en hoe bestrijd je ze biologisch? Tevens was er een inleiding over het maken van bio-pesticiden, middelen om plagen, ziektes en dergelijke te bestrijden maar op een biologische manier.

De trainingen waren heel praktisch met nauwelijks uitvallers (gemiddeld 30 boeren uit de buurt), vertelt Trustfull. Zaterdag is ook equipement overgedragen, een computer voor het vastleggen van data, een shredder machine (voor het maken van compost uit organisch materiaal) en een ploegmachine. "We gaan voor professionalisering en modernisering. Dit alles is mogelijk gemaakt door fondsen vanuit het Small Grants Programma. Deze groep moet een pilotgroep worden en hopelijk verspreidt het besef dat we organisch moeten telen, zich over heel Suriname", hoopt Trustfull.

Landbouw populair maken
"Wij gaan landbouw weer populair maken, mensen op hun werkplek, bij hun landbouwgronden, motiveren. Wij gaan naar ze toe en samen met hen verbeteren we de omstandigheden. Landbouw kan beter, professioneler en als de overheid een aantal randvoorwaarden 'in place' zet, kan het allemaal nog sneller", meent Trustfull.

Over twee weken start de training kassenbouw en nurseries (jonge plantjes
kweken) maken. Eerder hadden ze een training gekregen over het maken van kwaliteitszaad. Trustfull zegt dat zonder de hulp van IICA, die voor technische assistentie gezorgd heeft, zou dit project niet in dit tempo kunnen worden uitgevoerd. "We doen niet 'even' aan capaciteitsversterking om ze daarna los te laten. Het hele traject leggen we samen met ze af totdat het voedsel op het bord van de consument komt of dat nu Suriname, Caribisch gebied, Europa, Amerika, noem maar op, is", legt de voorzitter van de SORG uit. De stichting is bezig met het voorbereiden van een paar projecten voor permanente trainingsinstituten, samen met het ministerie van Onderwijs & Volksontwikkeling, CELOS en LVV.
Advertenties