Gajadien: ACP-landen en EU lijnrecht tegenover elkaar
26 May 2012, 00:00
foto


De voormalige Europese koloniën (ACP) steunen Suriname en Cariforum om de gezamenlijke vergadering in Paramaribo te houden. De ACP-landen hebben vrijdag op een vergadering in Denemarken dit besluit genomen. Asiskumar Gajadien (Nieuw Front/VHP) die ook op de bijeenkomst was, zegt aan Starnieuws dat de Europese Unie en ACP lijnrecht tegenover elkaar staan. Hij is bang dat de gezamenlijke vergadering EU-ACP dit jaar niet doorgaat.


Rabin Parmessar, leider van de parlementaire delegatie in Denemarken, heeft afgelopen dagen veel lobbywerk verricht om de ACP-landen achter Suriname te krijgen. Het is Parmessar gelukt om een eenheid te smeden onder de voormalige koloniën. Parmessar zegt aan Starnieuws dat hij zich nog op de vlakte houdt omdat hij uit informele bronnen heeft vernomen dat EU maandag of dinsdag een hard standpunt inneemt om niet naar Suriname te komen. De ACP zal hierop antwoord geven.

Geen gezichtsverlies
Op de plenaire bijeenkomst kreeg de co-president van de ACP-EU, Musikari Kombo, de opdracht om tijdens de bureau-vergadering zondag het standpunt van de ACP-landen mee te delen aan EU. Hij mag namens de ACP-landen onderhandelen om een bevredigende oplossing te bereiken. Kombo stelde op de vergadering dat als er geen medewerking komt van de Europese zijde, de joint-meeting niet zal doorgaan in november.

Gajadien zegt dat de assembleeleden die de initiatiefwet hebben ingediend én de regering met de aanname en afkondiging van de amnestiewet het land te schande hebben gezet. “Als deze vergadering niet in Suriname wordt gehouden, is het niet de coalitie die er de dupe van wordt, maar onze horeca sector, onze toerisme sector, ons land wordt benadeeld”, zegt Gajadien uit Denemarken. Gajadien verwacht dat geen van de partijen gezichtsverlies zullen willen lijden. Daarom zal volgens de parlementariër de middenweg worden gekozen. Beide groepen zullen het been stijf houden. Het gevolg is dat dit jaar de gezamenlijke vergadering van de EU-ACP niet door zal gaan.
Advertenties