Rijke Surinaamse biodiversiteit meer benadrukken
22 May 2012, 13:00
foto
Glansvogel op Leiding.


Suriname zal zijn rijkdom aan biodiversiteit meer moeten benadrukken. Het bewustzijn van de waarde daarvan voor het land en de mensen, moet groter worden. Alleen dan kan worden bereikt dat zuinig met de natuur wordt omgegaan en deze duurzaam wordt gebruikt. Volgens woordvoerder Karin Spong van het Wereld Natuurfonds in Suriname (WWF) is de mens een van de mooiste en unieke species die deel uitmaakt van de biodiversiteit.

Voorzitter Wim Udenhout van het Suriname Conservation Foundation (SCF), zegt dat het bewustzijn voor het behoudt en de bescherming van biodiversiteit langzaam, maar goed op gang komt. Hij vindt het belangrijk dat vanuit het onderwijs dit al in een vroeg stadium wordt gestimuleerd. “De jeugd moet leren hoe met het milieu om te gaan en dat het een garantie is voor een veilige toekomst. Hij verwijst naar het gemeenschappelijke land dat wordt gedeeld door Haïti en de Dominicaanse Republiek. “Het is één stuk land, maar doordat in Haïti de natuur is vernietigd, is er daar armoede. In het andere gedeelte waar de natuur wordt beschermd, levert dat de Dominicaanse Republiek meer dan 1 miljard Amerikaanse dollar op met toerisme”, zegt Udenhout.

Enorme rijkdom
Suriname heeft een rijke diversiteit aan dier en plant. Zo zijn er tot nu toe geregistreerd: 102 amfibieën, 93 kikkers, 175 reptielen, 47 hagedissen, 106 slangen, 3 kaaimannen, 15 schildpadden, 715 vogels, 180 zoogdieren, 370 zoetwatervissen en meer dan 600.000 aardse ongewervelde dieren. Er is echter een verhoogde menselijke druk op het milieu en bedreigt deze de diversiteit. 38 species die in Suriname te vinden zijn, komen voor op de lijst van de Internationale Unie voor het behoudt van bedreigde soorten.

Conservation International (CI) streeft ernaar om de waarde van het ecosysteem in Suriname aan te tonen, door biodiversiteitsgegevens te verzamelen over belangrijke ecosystemen. Deze gegevens worden verzameld in expedities. Daarbij wordt gekeken naar onder andere, vegetatie, vogels, zoogdieren, reptielen, amfibieën, insecten en de waterkwaliteit. Tijdens een derde expeditie dichtbij Kwamalasamutu zijn meer dan 40 species aangetroffen die nieuw zijn voor de wetenschap.
Advertenties

Thursday 18 April
Wednesday 17 April
Tuesday 16 April