Samarja gaat afval Tammenga te lijf
22 May 2012, 22:00
foto
Anwar Alibux, voorzitter van Stichting Samarja en Tanja Lieuw, Nationaal Coördinator van het SGP.


Stichting Samarja gaat de afvalscheiding en recycling onder huishoudens in ressort Tammenga bevorderen. Voor dit project krijgt de stichting gedurende een jaar US 33.000 dollar uit het Small Grant Programma (SGP) van de UNDP.

De middelen dekken 38 % van de totale begroting. Op centrale locaties zullen binnen het project plastic flessen, aluminium blikjes en wit papier worden verzameld om te recyclen. “Het uiteindelijk doel is om afvalverbranding en de reguliere afvalvorming te verminderen”, zegt Anwar Alibux, voorzitter van de milieuorganisatie.

Aan het project is ook een wetenschappelijk deel gekoppeld. De stichting wil het effect van de bewustwording en recycling participatie kwantificeren en kwalificeren op mens en milieu. De uitkomst hiervan zal aangeven wat de bijdrage is in het tegengaan van organische vervuiling en gifstoffen die vrijkomen bij verbranding. Ook de hoeveelheid de gerecyclede plastic flessen, aluminium blikjes en papier wordt gemeten, evenals de plaats die dit afval zou innemen op vuilstortplaatsen. Alibux zegt dat ook de economische waarde van het gerecyclede manier zal worden berekend om de waarde aan te tonen die wordt teruggewonnen bij het recyclen. Samarja zegt dat voor het wetenschappelijk onderzoek de Anton de Kom Universiteit zal worden benaderd.

Het onderzoek moet uiteindelijk leiden tot een landelijk recycling programma samen met het bedrijfsleven en de overheid. “Er is geen overheidsbeleid over afvalverwerking en recycling in Suriname. Alhoewel er veel over wordt gesproken, blijven acties en zinvol beleid uit”, benadrukt de Samarja-voorzitter. “Data en resultaten uit dit project zullen deel zijn van alle toekomstige milieu onderzoekingen, milieu en afvalbeleid en bedrijfsplannen van recycle bedrijven in Suriname.” De overige middelen voor het project zal Alibux zoeken bij andere sponsoren. De financieringsovereenkomst met het SGP is in april getekend.
Advertenties

Tuesday 16 April
Monday 15 April
Sunday 14 April