IMF waarschuwt voor buitensporige loonstijgingen
16 May 2012, 02:00
foto


Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) is ingenomen met diverse maatregelen die getroffen zijn op monetair en fiscaal vlak. De Centrale Bank van Suriname (CBvS) is ingenomen met de slotverklaring over de artikel IV-consultatie van 2012. De multilaterale instelling waarschuwt echter voor buitensporige loonstijgingen. Het IMF wijst op de noodzaak tot matiging van loonstijgingen en te werken aan een toekomstgericht loonbeleid.

De CBvS onderschrijft de visie van het IMF en zegt dat de wisselkoers- en prijsstabiliteit die gerealiseerd zijn, in gevaar zouden worden gebracht door hoge looneisen. De bank doet in een persbericht een beroep op alle sociale partners om samen te werken aan het voorkomen van nieuwe inflatie-, loon- en wisselkoersdruk. Het gaat hier om kortetermijnrisico's die goed in de gaten gehouden moeten worden.

Belangrijkste risico's
IMF is tevreden over de economische groei van 4%, de afnemende inflatie en de stabiele wisselkoers. Er wordt gewezen op de risico's die er nog zijn. Op middellange termijn zijn twee zaken die zich opdringen als risico. De beperkte institutionele capaciteit in de publieke sector en de grondstoffenprijzen die fluctueren op de wereldmarkt. De beperkte uitvoeringscapaciteit vormt een struikelblok voor beleidsuitvoering van de overheid die bovendien kostenverhogend werkt.

Het risico van geringe uitvoeringscapaciteit wordt aangepakt met uitgebreide juridische en administratieve hervormingen in de publieke sector, zegt de CBvS. Het tweede risico wordt te lijf gegaan door het handhaven van begrotingsoverschotten en de oprichting van een staatsinvesteringsfonds (Sovereign Wealth Fund). "Zoals er verder wordt opgemerkt in de slotverklaring van het IMF, zullen we ernaar streven het niet-minerale tekort in de komende jaren te verminderen door meer gewicht toe te kennen aan heffingen die niet mijnbouwgerelateerd zijn, en de uitgaven te beperken tot onder het groeiniveau van het BBP", stelt de CBvS.

U kunt de IMF-bevindingen hier downloaden
pdf-icon.gif Suriname_imf.pdf                
Advertenties

Friday 19 April
Thursday 18 April
Wednesday 17 April