De weg naar Rio+20: Als kikkers in warm water
13 May 2012, 20:00
foto
Een blik op het Brokopondo stuwmeer, ongeveer 1350 vierkante kilometer land en regenwoud die wij zelf onder water hebben laten lopen.


Kent u dit verhaaltje? Als een kikker in heet water wordt gegooid, springt hij er meteen uit. Als hij in een ander geval in een pot met water wordt geplaatst dat op kamer temperatuur is, blijft hij erin. Als het water in deze pot langzaam wordt verwarmd tot het heet wordt, springt de kikker er niet uit. Hij gaat dood.

De effecten van klimaatsverandering worden nog onderschat. Als we alleen om ons heen kijken, zal het velen of misschien toch enkelen moeite kosten om dit in te zien. Zijn wij gewend geraakt aan het milieu dat vernietigd en vervuild wordt?
Wat gaan wij achterlaten voor toekomstige generaties? Wat gaat er gebeuren als de zeespiegel zoveel stijgt, waardoor onze huidige woongebieden onder water lopen? Gaan wij nog genoeg gewassen kunnen verbouwen voor onze voeding?
Alleen maar vragen! Heel stilletjes durven wij bijna niet te denken aan de desastreuze gevolgen die ons mogelijk te wachten staan... Wat? Zijn wij nu doemdenkers?

Suriname heeft als eigenschap dat zij in de afgelopen 500 jaar vaak veroverd is vanuit de zee. Denk maar aan Lord Willoughby of Abraham Crijnssen of Cassard. Deze kwamen allemaal vanuit de Atlantische Oceaan het land binnen. Nu dreigt een groot deel van Suriname veroverd te worden door deze zee zelf.
Wat kunnen wij doen? Zijn wij al te laat? Is er reden voor paniek?

Het begint heel simpel, wees zuinig. Zuinig op uw omgeving en zuinig op uzelf. Vermors niet en gebruik niet meer dan nodig. Het is niet te laat. Zeker niet als u nu opstaat en alle lichten die onnodig aan zijn, uit doet. Gaat dat helpen voorkomen dat de zee een deel van Suriname veroverd? Misschien wel, misschien niet.

Attitude
Uiteindelijk komt het neer op de attitude van u en uw medemens. Als deze niet zal veranderen, zal de Aarde niet vergaan. Ja hoor, de Aarde herstelt zichzelf wel. De toekomst van de mensheid is in gevaar. Duurzame ontwikkeling (in het Engels: Sustainable Development) is het pad naar een gezonde toekomst, en dat is haalbaar, want wij bewoners van Suriname zijn geen kikkers.

Als studenten aan de Anton de Kom Universiteit van Suriname, zijn we de mening toegedaan dat Suriname alle potentie beschikt om de gevaren van klimaatsverandering te kunnen weren. Duurzame ontwikkeling en goede internationale afspraken zullen hierbij aan te pas moeten komen. De mind-shift om dit beter te kunnen faciliteren is ook noodzakelijk. Als universiteitsstudenten willen wij hieraan ook een bijdrage leveren.

Khalid Saboerali & Rajiv Hieralal

Download hier de pdf file met de statement van Suriname tijdens de United Nations Climate Change Conference in Cancun, Mexico, 8 december 2010. www.unfccc.int
Advertenties

Friday 19 April
Thursday 18 April
Wednesday 17 April