Blokland: Evenredige spreiding medische zorg nodig
03 May 2012, 06:00
foto
Michel Blokland wordt donderdagmiddag beëdigd als minister van Volksgezondheid.


De nieuwe minister op Volksgezondheid, Michel Blokland (51), vindt het belangrijk dat er een evenredige spreiding is van de medische voorzieningen in het gehele land. De zorg moet voor elke burger bereikbaar zijn. Het realiseren van algemene ziektekosten verzekering behoort ook tot de prioriteiten van Volksgezondheid.

Blokland wordt samen met vier anderen donderdagmiddag door president Desi Bouterse beëdigd als minister. Dit kabinet wordt uitgebreid met twee onderministers. De president zei dat het ministerie gedepolitiseerd is. Diverse personen hebben intussen publiekelijk opgemerkt dat Blokland lid is van de Nationale Democratische Partij. Blokland hiermee geconfronteerd, zegt aan Starnieuws dat hij zich niet actief bezighoudt met partijpolitiek. Hij is vanuit het kabinet van de president gevraagd of hij beschikbaar is voor de post van Volksgezondheid.

Achtergrond
Blokland is geboren en opgegroeid in Paramaribo. In 1985 studeerde hij af aan de Medische Faculteit van de Anton de Kom Universiteit van Suriname. Zijn carrière begint bij de Regionale Gezondheidsdienst (RGD) in het district Saramacca. Daarna heeft hij enkele jaren tot en met 1993 gewerkt in het Academisch Ziekenhuis op de afdeling Keel, Neus en Oor (KNO). In 1994 koos Blokland voor de particuliere praktijk als huisarts. Het grootste deel van de tijd is hij als arts verbonden aan het St Vincentius Ziekenhuis waar hij tot nu toe werkt.

Blokland is intussen vier jaar voorzitter van de Vereniging van Medici in Suriname (VMS). In die functie heeft hij onder andere, onderhandelingsgesprekken gevoerd voor nieuwe consultatietarieven van huisartsen. De medicus verlaat niet permanent zijn particuliere praktijk. Voor de periode van zijn ministerschap draagt hij de verantwoordelijkheid van zijn patiënten over aan een collega. “Dat is tijdelijk, je kan de patiënten vooral niet in de kou laten staan”, zegt de aankomende minister van Volksgezondheid.