VN-commissaris wil intrekking Surinaamse amnestiewet
13 Apr 2012, 19:40
foto
VN hoge commissaris Navi Pillay


De hoge commissaris Navi Pillay, voor mensenrechten bij van de Verenigde Naties (VN) hoopt dat snel actie wordt ondernomen om de recent aangenomen amnestiewet in Suriname terug te draaien.

Pillay benadrukt via haar woordvoerder dat de wet strijdig is en zeer tegen de positieve tendens is in veel andere Latijns-Amerikaanse landen. Benadrukt wordt ook dat juist nu het de tendens is om individuen, die zich schuldig hebben gemaakt aan ernstige misdaden tijdens en militaire dictatuur, vervolgd worden. Op een persconferentie verwoordde de woordvoerder het standpunt van de mensenrechtencommissaris dat dit soort misdaden binnen het internationaal recht niet in aanmerking komen voor amnestie. Opgesomd werden, misdaden tegen de mensheid, volkerenmoord.

Pillay laat verder weten dat deze amnestiewet het recht van slachtoffers en nabestaanden op een eerlijk rechtsproces, recht op de waarheid en eerherstel ernstig aantast. Volgens het Bureau van de Hoge Commissaris voor Rechten van de mens (OHCHR), is met deze wet slechts gefocust op het beschermen van Desi Bouterse die samen met 24 anderen ervan verdacht wordt zich schuldig te hebben gemaakt aan het moorden van 15 burgers, onder wie politici, advocaten, journalisten, militairen, hoogleraren en vakbondsleiders. Dit gebeurde in december 1982. Pillay laat weten zeer verontrust te zijn geraakt bij het vernemen van het nieuws over de aanname van de amnestiewet.