Suriname en Fransen pakken grenscriminaliteit aan
07 Apr 2012, 02:00
foto
De Surinaamse en Franse delegatie op Anapaike in het zuidoosten van het land. Links Gerold Dompig, bevelhebber Hedwig Gilaard en generaal Bernard Metz. (Foto: Edward Troon)


Braziliaanse bendes die criminele activiteiten plegen en over en weer naar Suriname en Frans-Guyana uitwijken, zorgen voor grote problemen. Gouddelvers, winkeliers en inwoners van dorpen ondervinden enorm veel last. Smokkel van kwik naar het buurland, illegaal binnendringen van de grenzen, vrij verkeer van prostituees, hier moet een eind aan komen. In voorbereiding is een rivier-barricade bij Anapaike en het Franse dorp Twenke.

Franse autoriteiten en een gemengd team van Suriname hadden op Anapaike, het laatste dorp in het zuidoosten van het land, een vruchtbare bespreking. Samen wordt nagegaan hoe de rivier-barricade gebouwd zal worden, waardoor mensen die langs varen de Franse óf Surinaamse post moeten aandoen. Gerold Dompig, van de Ordening Goudsector en coördinator Nationale Veiligheid, zegt aan de Ware Tijd en Starnieuws in het Lawagebied, dat de barricade binnen twee maanden af moet zijn.

Enorm veel last
Denis Labbé, Prefect (gouverneur) van Frans-Guyana en generaal Bernard Metz, commandant strijdkrachten Frans-Guyana, zijn opgelucht dat er concrete stappen worden ondernomen. "Wanneer een van onze landen actie onderneemt aan de ene kant van de rivier, moet het andere land met zijn deel ook inkomen. Dat is heel belangrijk, anders wordt een van de landen een veilige haven voor mensen die met illegale activiteiten bezig zijn", legt Metz uit.

Er wordt hard aan getrokken van beide zijden om de samenwerking ook te formaliseren. In 2006 is er een verdrag opgestuurd naar Suriname, maar is nog niet geratificeerd. De Fransen hebben dit al getekend. Dompig merkt op dat president Nicolas Sarkozy dit document ondertekend heeft toen hij nog minister was van de Franse Overzeese gebieden. De regering heeft beloofd dat het verdrag zo snel mogelijk zal worden geratificeerd.

Grenspost
In januari toen Sarkozy in Frans-Guyana was, zei hij nog dat de grenspost erg belangrijk is. Tijdens zijn bezoek waren rivaliseerden benden in de omgeving van Maripa Soela met elkaar in gevecht geraakt met als resultaat negen doden. De Franse president merkte op dat de grens beter bewaakt moet worden en Suriname en Guyana hierin een cruciale rol spelen. Sarkozy stelde dat met de buurlanden moet worden samengewerkt omdat het om grensoverschrijdende misdaden gaat.

Sarkozy zei toen dat Suriname in het grensgebied een post zal opzetten met politieagenten en militairen om het illegale delven van goud aan te pakken. De perfect benadrukte dat criminaliteit voor veel hoofdbrekens zorgt. De Fransen juichen het toe dat zoals beloofd er een post is opgezet aan de Surinaamse zijde. Dompig merkt op dat naast militairen en de politie mogelijk ook de douane hier gestationeerd zal worden. Politiecommissaris Hendrik Setrosentono, belast met de Gewesten Dienst en legerbevelhebber Hedwig Gilaard waren ook ter plekke om zich te oriënteren.

Edward Troon
            video.gif video

Friday 19 July
Thursday 18 July
Wednesday 17 July